Töretlen a csokimikulások népszerűsége
A hagyomány és az innováció egyaránt jelen van a Mikulás-napi, illetve a karácsonyi édességek piacán. Míg az idősebb korosztály a nosztalgikus ízeket keresi, a fiatalok egyre nyitottabbak az újdonságok iránt. A tejcsokoládéból készült mikulásfigura népszerűsége továbbra is töretlen, a gyártók azonban idén is számos újdonsággal készültek az ünnepi szezonra.
A december 6-a előtti hetekben csaknem 8-9 millió csokimikulás talál gazdára hazánkban, míg az eladott édességes adventi kalendáriumok száma eléri a 350 ezret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetsége által készített körkép szerint a hagyomány és az újdonságok keresése egyszerre jellemző az ünnepi időszakban is.
Az idősebb generáció a gyermekkora ízvilágát részesíti előnyben, így a nosztalgikus ízeket keresik a boltokban. Ezért például csokimikulásból továbbra is a tejcsokoládéból készült üreges változat a legkelendőbb az ünnepek előtti időszakban. Az innovatív édességek, amelyeket különleges ízkombinációk vagy modern technikák jellemeznek, elsősorban a fiatalabb, kísérletezőbb kedvű generáció számára nyújtanak vonzó alternatívát. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a vevők nagy része egyaránt nyitott a hagyományos és az új ízekre.
Az elmúlt években megjelent tendencia idén is folytatódik, így egyre több gyártó készít cukormentes vagy alacsony cukortartalmú édességeket, így a diabétesszel élők mellett a valamilyen más okból diétát tartó fogyasztóknak sem kell lemondaniuk az édességekről. A környezettudatosság is egyre jobban megjelenik az ágazatban, sok márka tér át környezetbarátabb csomagolásokra, mint például a biológiailag lebomló vagy komposztálható anyagokra.
A Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint Magyarországon közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással. Bár a fogyasztók csökkenő vásárlóereje és az infláció nem állította meg az édesipar fejlődését, a keresletet némiképp átrendezte az édességpiacot. A fogyasztók pénztárcájukhoz mérten választanak a kínálatból, a mennyiség helyett azonban sokan továbbra is a minőséget részesítik előnyben.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Gazdag zöldségkínálattal találkozhatnak a fogyasztók a húsvét előtti időszakban
Bőséges zöldségkínálattal várják a vásárlókat a hazai boltok, a hazai…
Tovább olvasom >Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >