Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával, de a világ vezető légitársaságai ma már szembemennek ezzel a sztereotípiával – főleg a prémium osztályokon. Az amerikai Food & Wine magazin nemzetközi szakértők – köztük séfek, sommelier-k és gasztroújságírók – szavazatai alapján összeállította a világ legjobb fedélzeti étkezést kínáló légitársaságainak toplistáját. Az éves Global Tastemakers Awards keretében publikált rangsor olyan szereplőket vonultat fel, ahol a gasztronómiai élmény nem áll meg a földön – sőt, épp a felhők fölött kezdődik.

Jön föl a repülős fine dining
1. Emirates – Gasztronómiai luxus 40 000 láb magasan
A dubaji székhelyű Emirates nemcsak a fedélzeti szolgáltatások terén diktál trendet, de gasztronómiai téren is verhetetlen. Saját vertikális farmján termesztett zöldségeket, fűszereket használ, és Hugh Styles séf irányításával évente 42 millió adag ételt készítenek. Az ételek minősége a hatalmas mennyiség ellenére is kifogástalan, és a borválaszték is figyelemre méltó.
2. Singapore Airlines – Utcai ételek fine dining köntösben
A világ legjobb légitársasága címet kétszer is elnyerő Singapore Airlines a délkelet-ázsiai ízek világszínvonalú interpretációjával került a második helyre. A fedélzeti étlapról nem hiányoznak a helyi specialitások, mint a satay nyársak vagy a bak chor mee, a kiváló borpárosítások pedig még különlegesebbé teszik az élményt.
3. Qatar Airways – Fine dining Dohából Los Angelesbe
A Qatar Airways ultrahosszú járatain az Airbus A350-1000 vagy Boeing 777 fedélzeti konyhái igazi gourmet éttermekké alakulnak. A burrata paradicsomokkal, a körteleves crostinival, a báránygerinc burgonyapürével vagy a pisztáciamousse fűszeres szilvával nemcsak elegánsak, de rendkívül ízletesek is.
4. Air New Zealand – Maori ízek modern tálalásban
Az új-zélandi légitársaság a maori hagyományokból merít: például rewarewa mézet használ, amit gyógyító hatása miatt is elismernek. A kacsa vörös curry grillezett cukkinivel és jázmin rizzsel igazi különlegesség.
5. All Nippon Airways (ANA) – Kiotói kifinomultság az égen
A japán ANA menüjét a 400 éves Hyotei éttermet vezető Yoshihiro Takahashi álmodta meg. Krizantémlevelek, omlett, tengeri angolna, misós keszeg és szaké: a menüsor a japán gasztronómia esszenciája.
6. Air France – Michelin-csillagos élmény a levegőben
Az Air France világhírű séfekkel dolgozik együtt. Emmanuel Renaut és Dominique Crenn kreativitása a menüsorokon is visszaköszön: a klasszikus francia ízek kulináris bravúrrá válnak a fedélzeten.
7. Cathay Pacific – Hongkong a tányéron
A hongkongi légitársaság fedélzeti étlapja tele van helyi ízekkel: tim szam, agyagedényben főtt rizs, teapuding tápiókagyönggyel. A prémium utasokat a reptéri teaház és tésztabár is várja.
8. Etihad Airways – Elegancia brit módra
Az Etihad a klasszikus brit fogásokat szolgálja fel modern köntösben. A menü csúcspontja egy 2009-es Champagne Devaux, amely igazi ritkaságnak számít.
9. Japan Airlines – Szakék és sócsúk világa
A JAL nemcsak az ételekben, hanem az italválasztékban is emelkedik: az első osztályon prémium szaké- és sócsúválogatás is rendelkezésre áll – a tradicionális japán szeszek kedvelőinek.
10. La Compagnie – Business only, gourmet menüvel
A kizárólag üzleti osztályon utaztató francia La Compagnie négyfogásos menüje – borjú, feketerizs-rizottó, sajttál, csokoládémousse – letisztult, mégis kifinomult élményt kínál. Luxus túlzások nélkül.
Kapcsolódó cikkeink
MBH Bank-CIG Pannónia: az utasok közel fele nem köt utasbiztosítást
Az utazók közel fele nem köt utas- vagy balesetbiztosítást, pedig…
Tovább olvasom >Bővül a kézipoggyász: a Ryanair reagált az EU javaslatára
Nagyobb táskával utazhatnak hamarosan a Ryanair utasai – a diszkont…
Tovább olvasom >Az utazás jövője: mesterséges intelligencia válthatja le az utazási irodákat
A turizmus világszerte robbanásszerűen növekszik, különösen Ázsiában, ahol a bővülő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >