Tömeges ételmérgezések Kína-szerte
Félezernél több felnőtt és gyerek került az utóbbi napokban ételmérgezés gyanújával kórházakba Kínában – jelentette a helyi országos média vasárnap.
A hétvégén az északnyugat-kínai Senhszi tartomány Sice településén fejfájással és hányással vittek több mint 80 embert kórházakba. A délnyugati Szecsuanban csaknem 390 diák került ugyancsak kórházba fertőző hasmenéssel, amelynek oka vélhetően fertőzött étel volt. A hatóságok az érintett Mejsan városi iskolában ételmintákat vettek, amelyek elemzése még tart.
A közép-kínai Hunan tartomány Hszinpu falujából 104 iskolás szorult kórházi ellátásra, mindannyiuknál hányás, szédülés, hasmenés és köhögés volt a megbetegedés tünete. A szakemberek itt vírusfertőzést állapítottak meg.
A dél-kínai Kuangtung tartományban egy élelmiszert gyártó üzem 160 alkalmazottja lett rosszul egy vacsorát követően. Az étkezde 57 éves mosogatóját holtan találták, de halálának okát még nem közölték. A helyszínt lezárták.
Kínában az élelmiszerek alapanyagainak minősége, eredetisége, az ételek készítésének körülményei, a higiénés szabályok betartása nem szűnő probléma. A termékhamisítások, a zöldségek vegyszermaradvány-tartalma és a szakszerűtlen tárolás, a hűtők hiánya újabb és újabb fertőzéseket, esetenként halált okoznak.
Az idei év első negyedében a hivatalos statisztikák szerint összesen 755 ember kapott ételmérgezést, amelybe 80-an belehaltak. Az esetek száma csaknem megduplázódott a tavaly ugyanebben az időben tapasztaltakhoz képest. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >