Tolnában várható a legmagasabb termésátlag őszi búzából

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 10. 11:20

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a termésbecslések alapján Tolna megyében várható a legmagasabb termésátlag őszi búzából és repcéből.

buza

A falugazdászok júniusi adatszolgáltatása szerint Tolnában a vetésterület mintegy negyedén, 50 111 hektáron összesen 275 610 tonna őszibúzatermést becsültek a gazdálkodók, ami hektáronként 5,5 tonnás átlagnak felel meg.

A 8756 hektáron vetett repce becsült termése összesen 30 656, hektáronként 3,5 tonna.
Varga András, a Tolna megyei gabonaválasztmány elnöke az őszi búza felének betakarítása után elmondta: a nagyobb cégek 5,2 és 7 hét tonna közötti eredményről számoltak be, de 8 tonna feletti átlagtermésre is van példa. Az eddigi információk alapján az öt és fél tonnás hektáronként átlagtermés biztosan meglesz – jegyezte meg.

Elmondása szerint a mostani csapadékos időjárás várhatóan rontja a minőséget, így több lesz a takarmánybúza, a kevesebb minőségi búza ára viszont emelkedhet. A lekötött takarmánybúza tonnánkénti 50 ezer forintos ára ma jónak számít – tette hozzá.

A szakember szerint a talaj- és klímaviszonyok mellett a jó fajtaválasztásnak köszönhetőek a terméseredmények. Tavaly Tolnában 5,8 tonna őszi búza termett hektáronként.

A választmányi elnök arról is beszámolt, hogy a repce Tolna megyei termésátlaga közelebb lesz a négy tonnához, mint a becsült három és félhez; sok termelő csaknem öttonnás eredményt ért el. Az olajos növény tonnáját 100-105 ezer forintért lehet értékesíteni, a növényvédelem és a talajerő-utánpótlás miatt egy hektár repce költsége ugyanakkor meghaladhatja a 300 ezer forintot – mondta. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink