Tokaji Március Nagykóstoló hetven pincészet boraival

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 23. 11:17

Hetven tokaj-hegyaljai pincészet több mint 160 borával és több különleges mesterkurzussal várja a közönséget a Tokaji Március Nagykóstoló szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe.

Tokaj-hegyalja

A Winelovers által szervezett tematikus nagykóstolón Tokaj-Hegyalja vezető termelői azt mutatják meg, hogy hol tartanak most a furmint, a hárslevelű, a késői szüretelésű borok és az aszú – közölték az MTI-vel a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a sétáló kóstoló remek lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének megismerkedni Magyarország egyik legfontosabb borvidékével, hiszen a száraz boroktól az aszúkig, a furminttól a sárgamuskotályig több mint 160 tételt mutatnak be a kiállítók.

A Tokaji Március Nagykóstoló a Tokajt már jól ismerők számára is tartogat felfedeznivalót: négy mesterkurzus, aszú különterem, Szepsy Furmint Selection stand és a Borkollégium Pop-up School fogadja a tudásra szomjas látogatókat.

Szepsy István és ifjabb Szepsy István Szepsy 100 elnevezésű borából mindössze 100 magnum palack készült, mégis három másik külföldi csúcsborral együtt ezt a borkülönlegességet is kóstolhatják a Szepsy vs Rest of the (Wine)world mesterkurzus résztvevői, Szepsy István borász, Caro Maurer Master of Wine és Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető oktatója útmutatásával.

Szilágyi László, a Gizella Pincészet borásza a tarcali Szil-völgyből szüretelt borok különböző évjáratait mutatja be hét tételen keresztül; az édes borok rajongóit Gincsai Tamás főborász és a Holdvölgy hat puttonyos aszúinak vertikális kóstolója várja, míg Demeter Zoltán mesterkurzusa a tokaji borász legszebb, kereskedelmi forgalomban már nem kapható tételein keresztül kalauzol végig a pincészet 20 éves történelmén.

Az aszú különteremben a kiállítótérben kínált borokon kívül a vendégek nyugodt körülmények között kóstolhatják a tokaji borkínálat csúcsán lévő tételeket. A nemzetközi boros rendezvények mintájára bevezetett különterem csendes, elmélyült ismerkedést tesz lehetővé harminc pincészet csaknem negyven öt- és hatputtonyos aszújával, illetve eszenciájával.

A Szepsy Furmint Selection standon a borvidék ikonikus borászának 2015-ös dűlőszelektált furmintjai, a birtok furmint és egy furmint alapú házasítás is kóstolhatók. Szepsy István borai igen ritkán találhatók meg nagykóstolókon, ezért is különleges alkalom, hogy akár öt különböző dűlőből szüretelt borát is összehasonlíthatják a vendégek – emelték ki a szervezők.

A Borkollégium ingyenes oktatással várja a borvidékkel alaposabban megismerkedni kívánó vendégeket; itt a boriskola vezető oktatói tartanak rövid előadásokat Tokaj fő szőlőfajtáiról és borstílusairól, borkategóriáiról, kóstolási lehetőséggel.

A rendezvény részletes programja és kiállítói listája a www.tokajimarcius.hu honlapon található meg. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink