Tokaj és Budapest világörökségi állapotát is értekelte az UNESCO

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 27. 09:55

A Tokaj történelmi borvidék kultúrtájról és a budapesti világörökségi helyszínről szóló megőrzési állapotjelentéseket is értékelte 35., párizsi ülésszakán meghozott döntésében az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB).

Az UNESCO Világörökség Bizottsága június 29-ig tartó 35. ülésszakán 135 világörökségi helyszín, köztük két magyarországi helyszín megőrzési állapotjelentését értékelte – közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) pénteken az MTI-vel. Emlékeztetett arra, hogy a Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, illetve a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínekről január 31-i határidővel kellett Magyarországnak megőrzési állapotjelentést benyújtania a Világörökség Központhoz.

A KÖH tájékoztatása szerint a VÖB a tokaji helyszínnel kapcsolatban elfogadta a magyar állapotjelentést; tudomásul vette továbbá, hogy a világörökségi védőzónában, Szerencs határában a nagy kapacitású szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait leállították, s kérte, hogy a magyar állam minden eszközt ragadjon meg a munkálatok újraindulásának megakadályozására.


A VÖB döntése megállapítja, hogy a helyszín Világörökségi Listára felvétele idején elfogadott térképek nem jelöltek bányák vagy kőfejtők miatt kivett részeket, ezért úgy tekinti, hogy minden, a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj területére tervezett vagy már meglévő bánya és kőfejtő a világörökségi helyszín lehatárolásán belül helyezkedik el.

A Világörökség Bizottság egyértelmű álláspontja, hogy ásványi nyersanyag kutatása és kitermelése nem egyeztethető össze a világörökségi státusszal, ezért a szervezet súlyos aggodalmát fejezi ki a Szegi közelében, a világörökségi helyszínen belül létesíteni tervezett andezitbányával kapcsolatban.

A döntés felkéri Magyarországot, hogy ne adjon engedélyt a tervezett bánya létesítéséhez, valamint 2013. február 1-ig készítsen felmérést a világörökségi helyszínen működő hagyományos és kereskedelmi kőfejtők és bányák a helyszín kiemelkedő egyetemes értékére gyakorolt hatásáról.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága a budapesti helyszín megőrzési jelentését is megtárgyalta, tudomásul véve, hogy a helyszín védőzónájában, az úgynevezett régi pesti zsidónegyedben csökkent a bontási engedélyek száma.

Ugyanakkor súlyos aggodalmát fejezte ki a világörökségi helyszín védőzónájában tervezett Bécsi utcai nagyberuházással kapcsolatban, és arra biztatja a magyar államot, hogy minden szükséges eszközt alkalmazzon ennek a bontásnak a megakadályozására. A nemzetközi szervezet folyamatos tájékoztatást kér a Bécsi utcával és a Hősök terével kapcsolatos tervezett fejlesztések alakulásáról.

A VÖB arra kérte Magyarországot, hogy 2013-ban, a 37. ülésszakot megelőzően hívjon meg egy UNESCO-ICOMOS szakértői missziót annak felmérésére, milyen előrehaladást sikerült elérni a bizottság által meghozott döntések végrehajtásában. Magyarországnak 2013. február 1-ig mindkét helyszínről újabb, naprakész jelentést kell benyújtania.

A Világörökség Bizottság mindkét döntésében üdvözölte a világörökségről szóló törvény megalkotását, mert az új jogszabály fokozottabb védelmet és a hatékonyabb kezelést tesz lehetővé a magyarországi világörökségi helyszínek számára, valamint megállapította, hogy az új törvény a Tokaj-hegyaljai kultúrtáj ügyében hazánkban járt tanácsadó misszió számos ajánlására is tartalmazza a megoldás lehetőségét – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink