Többlettámogatást adnának az agrárminiszterek a tejiparnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 14. 00:05

300 millió euró többletforrást különítene el 20 agrárminiszter a közösségi tejpiac támogatására a jövő évi európai uniós költségvetésből. Az összeg nem költségvetésen belüli átcsoportosításból, hanem többletbefizetésből származna.

Az uniós agrárminiszterek bécsi tanácskozásukon összegezték a tejpiaci gondok enyhítése érdekében szükséges tartott rövid távú intézkedéseket. Emellett azt is szorgalmazták, hogy másik piacszabályozási rendszer váltsa föl a megszűnő kvótarendszert.
A tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy ezt az álláspontot képviselik jövő hétfőn, a mezőgazdasági miniszterek luxembourgi ülésén. Javaslataikat megküldik az Európai Bizottságnak és az Európai Unió soros elnökének, Svédországnak is.
A 20 tagállam szükségesnek látja az intervenciós és a magánkészletezés engedélyezését egész évben, egy anticiklikus készletezési politika megvalósítását, illetve az unión kívüli országokba történő kivitel támogatását, a célország piacának veszélyeztetése nélkül.
Magyarország fenntartja azokat a követeléseit, amelyek nem kerültek bele a javaslatcsomagba, így az intervenciós árak emelését és a tejkvóták befagyasztását. A bizottság a ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy 2015-ig fokozatos emeléssel szüntessék meg a tejkvótákat – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink