Többet költöttek virslire

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 03. 08:00

Az idei év első nyolc hónapjában 3 százalékkal vásároltak kevesebb virslit a hazai háztartások, mint egy évvel korábban. A GfK Hungária háztartások privát fogyasztását mérő ConsumerScan adatai szerint ezt a kismértékű intenzitáscsökkenés és a vásárlók számának minimális visszaesése együttesen okozta.A 2009. januártól augusztusig tartó időszakban 3 százalékkal kevesebb virsli fogyott, mint a tavalyi év hasonló időszakában a magyarországi háztartások vásárlásait vizsgáló GfK Hungária ConsumerScan felmérése szerint. Az enyhe visszaesés hátterében a termékkört vásárló háztartások számának mindössze 1 százalékos csökkenése áll, valamint az, hogy akik vettek virslit, azok átlagosan 2 százalékkal kisebb mennyiséget tettek bevásárlókosarukba, mint a tavalyi felmért időszakban.
Az idei év első nyolc hónapjában a virsli kilogrammonkénti átlagára 8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor: egy kilogramm virsli így átlagosan 920 forintért volt elérhető. A gyártói márkák és a kereskedelmi márkák ára között a különbség nem változott, a két szegmens átlagos ára hasonló mértékben növekedett. Az áremelkedések után a gyártói márkás termékek kilójáért 1 026 forintot, míg a kereskedelmi márkásokért 731 forintot kellett fizetni. A közel 30 százalékos árkülönbség ellenére a gyártói márkás termékekből megvásárolt mennyiség stabil volt 2008 első nyolc hónapjához képest, a kereskedelmi márkákból azonban 8 százalékkal kevesebbet szereztek be a háztartások.
A különböző fajta húsból készülő virslik közül a pulykaszegmens csökkent legnagyobb mértékben.
A január–augusztusi időszakban az átlagosnál nagyobb valószínűséggel vásároltak virslit a két fős háztartások, az idősebbek, a Budapesten vagy nagyvárosban élők, az észak-keleti régióban élők, és az átlagosnál magasabb jövedelműek.
2009 első nyolc hónapjában egy átlagos virslivásárló háztartás összesen mintegy 4 500 forintot költött virslire. Ennél jóval intenzívebb költés jellemezte a legalább három fős, fiatal, gyermekes, Észak-Magyarországon élő, valamint a közepes és magas jövedelmű háztartásokat.

2009. január–augusztus vs. 2008. január–augusztus
Forgalom változása értékben +5%
Megvásárolt mennyiség változása -3%
Átlagos ár változása +8%
Forrás: GfK Hungária, ConsumerScan

Kapcsolódó cikkeink