Többen utaztak külföldre nyaralni

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 04. 10:30

A ki- és a beutaztatók is rendkívül jó forgalmat könyvelhettek el idén nyáron – tudta meg a Világgazdaság a turisztikai ágazati vezetőktől.

A külföldön nyaraló magyarok változatlanul a horvát, a görög és a török tengerpartokat vették célba. Markáns változást a tengeri hajóutakra befizetők körében lehetett látni, két év alatt megduplázódott a számuk – jelezte a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

Többen utaztak külföldre nyaralni, s ott többet is költöttek. A tömegpiac határait az egy hétre 100 ezer forintért kibérelhető négyszemélyes görögországi apartmanok és a fejenként 250 ezer forintos all inclusive törökországi nyaralások képezik.
Mindeközben feltűnő a luxuspiac bővülése, az 1,5-1,8 millió forintért kínált egzotikus őszi, téli és tavaszi ajánlatok, a panamai, karibi, ausztráliai és japán utak kelendősége.

Új trendbe illik a nem csak közvetlen járatokkal elérhető észak-amerikai utazások iránti kereslet élénkülése is. Az utazási irodák piaca ismét bővülni kezdett: az általuk nyújtott szerződéses garanciák, a távoli tájakon is biztonságot jelentő védőháló, a vis maior helyzetben is megszervezett hazautaztatás lehetősége, vagyis a biztonságra törekvés az utasok szemében felértékelte a szervezett utaztatást – mondta a MUISZ alelnöke. Emlékeztetett, hogy az idei nyár utazási irodai csőd nélkül, nyugodtan telt.

Nem csupán a magyarok fedezik fel Ázsiát, de az ázsiaiak is Magyarországot, főként Budapestet.
A fapadosokkal is mind több irányból megközelíthető város nemcsak a bulituristák, hanem egyre több minőségi szórakozásra vágyó, minőségi szállásokon foglaló, jól költő réteg szemében felértékelődött a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke, Kálmán István szerint.

Kiemelte: az elmúlt két évben 20 százalékkal drágult Budapest, a szállások még nagyobb mértékben, ami a buszos szenior csoportok egy részének távolmaradását okozta. Helyettük azonban nívós élménykereső harmincasok jelentek meg a korábbinál nagyobb arányban. A kulturális programkínálat, a gyógy- és termálvízre épülő szolgáltatások révén a négy- és ötcsillagos hotelek is új vendégkört kaptak. A folyami hajózás szintén kedvelt utazási forma, a Duna alacsony vízállása miatt most minden korábbinál több vendég kötött ki a budapesti hotelekben a városon kívül rekedt szállodahajókról. (vg.hu, Sándor Tünde)

Kapcsolódó cikkeink