Többen jöttek, tovább maradtak, de kevesebbet fizettek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 29. 08:00

Csekély mértékben, de gyarapodott májusban a vendégéjszakák száma.A KSH jelentése szerint 2010 januárja és májusa között 1,5 százalékkal nőtt a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, és 2,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Nem jó hír, hogy közben a szálláshelyek árbevétele két százalékkal mérséklődött.

A növekedés főként a külföldi vendégforgalom megélénkülésének köszönhető: az év első öt hónapjában közel 1,1 millió külföldi vendég csaknem hárommillió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 6, az éjszakáké 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégforgalom jelentős része a magasabb kategóriás szállodákban múlatta idejét. Jelentős, 17, valamint 20,5 százalékos növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Eközben a szálláshelyek 1,251 millió belföldi vendéget fogadtak. Ez két százalékos csökkenést jelent. A vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, így január–májusban 2,754 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek. A belföldi vendégforgalom közel háromnegyedét fogadó szállodákban három százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző év azonos időszakához mérten. A vendégek körében szintén népszerű panzióknál 11 százalékos csökkenést jelentettek.
A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma stagnált január–májusban, Budapesten pedig 4,5 százalékkal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett: a Tisza-tónál, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon csökkent a vendégforgalom.

A vendégforgalom szerény növekedésével nem járt együtt a szálláshelyek árbevételének gyarapodása: a kereskedelmi szálláshelyek az első öt hónapban összesen 78 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 41 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztói árindexének csekély emelkedése mellett folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Kapcsolódó cikkeink