Több tízezer hektárt érintenek a fagy- és a belvízi károk

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 11. 00:02

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint több ezer hektár repcét, almát, körtét, szőlőt, búzát károsított a fagy. A belvízi kár közel 50 ezer hektár búzát, repcét és 80 ezer hektár egyéb mezőgazdasági terület növényzetét tizedelte meg.

A belvíz elleni védekezés elviszi a víztársulások pénzét, melyből uniós fejlesztéseket kellett volna finanszírozni – olvasható a Szabad Föld Onlinehoz eljuttatott kamarai közleményben.
A Magyar Agrárkamara szakértői országszerte felmérést végeztek, becsléseik szerint a belvízzel sújtott terület nagysága elérheti a 130-140 ezer hektárt. Ezen belül a legnagyobb gond Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakult ki, ahol összes belvízborított mezőgazdasági terület 47 ezer hektár, ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén megye kb. 25 ezer hektár alatti területtel.
A tavalyihoz képest hidegebb február meggyötörte a gyümölcsfákat és a szőlőket. A köztestület felmérése szerint több mint 4 ezer hektár alma, – a terület 31 százaléka -, 640 hektár szőlő – 5,5 százalék -, és a körte 37,5 százaléka, egyéb gyümölcsültetvényeknél – például meggy, cseresznye stb. – bő 5 ezer hektár károsodott a télen. Hogy milyen mértékben az majd a rügyfakadás után, tehát néhány hét múlva derül ki.
Az őszi búza és a rozs állományok állapota megfelelő – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink