Több százezer tonna sajtot tárolnak az amerikaiak egy springfieldi barlangban
Az Egyesült Államok az összes menő európai sajtfélét importálja, ugyanakkor ömlesztett sajtból rengeteget sajtot gyárt – írja a telex. Olyan sokat, hogy több mint 600 ezer tonna felesleges sajtot tárolnak a Missouriban található Springfield alatt egy barlangban.
A sztori megértéséhez egészen az 1949-es mezőgazdasági törvényig kell visszamenni, amely lehetővé tette a kormány tulajdonában álló Commodity Credit Corporationnek, hogy különféle tejtermékeket vásároljon fel a termelőktől. A New Deal égisze alatt 1933-ban létrehozott vállalat azzal a céllal jött létre, hogy segítse a farmereket. Amikor viszont a hetvenes években beütött a krach a tejiparban, s az amerikai kormány az országos tejhiányra, illetve az emiatt bekövetkező 30 százalékos inflációra gyors beavatkozással reagált, az árak olyan drámai mértékben csökkentek, hogy az a teljes iparág bedőlésével fenyegetett.
Az akkori elnök, Jimmy Carter végül 1977-ben úgy döntött, hogy a probléma orvoslására négy év alatt kétmilliárd dollárt pumpál a tejiparba, a termelők pedig elkezdtek őrületes mennyiségű tejet előállítani, hogy maximálisan kihasználhassák a lehetőséget. A korábban emlegetett törvény miatt attól sem kellett tartaniuk, hogy rajtuk marad majd a tej, hiszen a kormány felvásárolta a felesleget, majd sajtot, vajat és tejport készített belőle. Az 1980-as évekre több mint 227 millió kilogrammnyi sajtot tároltak különféle raktárakban szerte az országban.
Ronald Reagan alatt a rászorulóknak kezdték szétosztani az egyébként penészes sajtokat, 1983-ra durván 136 millió kilónyi talált így gazdára. A „kormányzati sajtként” (government cheese) emlegetett tömbök a kétes minőségük ellenére is szerves részévé váltak az amerikai kultúrának.
A Washington Post 2018-ban írta meg, hogy az Egyesült Államokban korábban sosem látott csúcsot ért el az elraktározott sajt mennyisége. A hivatalos adatok szerint akkor több mint 600 millió kilogrammnyi sajtot tároltak az országban, az elemzők szerint azért, mert a gyártóknak egyszerűen túl sok a tejük, ezt pedig egyszerűbb sajt formájában tárolni.
Mostanra már nem az amerikai kormány üldögél több száz millió kilónyi sajton, a Missouri alatti sajtbarlangban tárolt készletnek elenyésző része van csak állami tulajdonban. Mark Stephenson tejipari elemző a WUSA9-nek azt mondta, hogy az Egyesült Államok a nyolcvanas évek végén letekerte a sajtvásárlást is tartalmazó programot, 2014-ben pedig a kongresszus hivatalosan is véget vetett ennek, és olyan kockázatkezelő stratégiákat vezetett be helyette, amelyek csak bizonyos feltételek mellett lépnek életbe.
Persze azóta is vásárolt sajtot a kormány, 2016-ban például 20 millió dollár értékben, a mezőgazdasági minisztérium pedig két éve jelentett be sajtvásárlási programot 2021-re. A jelek szerint tehát a tejtermelés annak ellenére sem fog csökkenni, hogy a növényi alapú alternatívák, illetve a tudatosabb, fenntarthatóbb étrendek az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbek. Így pedig akármennyi sajtot esznek is az amerikaiak , nem valószínű, hogy egyhamar eltűnnek a föld alatti sajthegyek.
A telex az alábbi cikkeket használta fel írásához:
Why does the U.S. government have 1.4 billion pounds of cheese stored in a cave underneath Springfield, Missouri? (Deseret News);
Cheese Caves and Food Surpluses: Why the U.S. Government currently stores 1.4 billion lbs of cheese (The Farmlink Project);
How the US Ended Up With Warehouses Full of ’Government Cheese’ (History)
(telex, Flachner Balázs)
https://telex.hu/eszkombajn/2022/05/03/egyesult-allamok-missouri-sajt-pince-barlang
Kapcsolódó cikkeink
Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >