Több nézőt értek el az FMCG-szektor reklámjai

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 09. 09:04

Az élelmiszer-, háztartási vegyi és kozmetikai termékek hazai tévéreklámjai tavaly 1 százalékkal több GRP-t értek el, mint egy évvel korábban. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Közönségmérés Kft.

A reklámok által elért nézők aránya, nálunk is elterjedt angol szakmai kifejezéssel Gross Rating Point (GRP), azt fejezi ki, hogy egy reklámszpot sugárzásai hány kontaktust értek el a vizsgált célcsoport tagjai körében. Mivel egy-egy nézőt többször is elérhet a reklám, túllépheti a 100 százalékot a GRP mutatójának összege. Számolásánál összeadják a reklám minden egyes sugárzása során elért közönségét.

Élelmiszerek tévéreklámjára 36 százalékkal többet költöttek a vállalatok tavaly, mint tavalyelőtt. Így listaáron (kedvezmények nélkül) mintegy 130 milliárd forintot regisztrált 2014-ben a Nielsen Közönségmérés Kft. A valós költés ennél lényegesen alacsonyabb lehet, mivel a televíziós társaságok különböző mértékű kedvezményeket adnak a hirdetőknek.

Háztartási vegyi és kozmetikai termékek tévéhirdetéseinek listaáras költése 1,5 százalékkal csökkent, egyik évről a másikra, és mintegy 123 milliárd forintot ért el tavaly.

Szembetűnően rákapcsolt a reklámozásra az élelmiszer-kereskedelem a múlt évben. Ugyanis a hipermarketek tavalyi tévéreklám-költése listaáron kereken 23 milliárd forint, ami 59 százalékkal haladja meg az előző évit. A többi élelmiszerbolt együttesen közel 44 milliárd forintért hirdetett a képernyőn. Itt a növekedés mértéke 57 százalék, éves összehasonlításban.

Ennek következtében a hipermarket-reklámok GRP-je 43 százalékkal emelkedett 2014-ben, az előző évhez képest, míg a többi élelmiszerüzlet mutatója 25 százalékkal lett nagyobb.

A magyarországi televíziós csatornákon sugárzott napi fogyasztási cikkek reklámjai közül tavaly a legnagyobb GRP-t az édességszektor érte el. Utána a tejtermékek következnek, tisztítószerek, valamint szeszes italok, ahogyan egy évvel korábban is.

Az élelmiszer-, háztartási vegyi áru és kozmetikumtermékek reklámjaira a teljes televíziós reklámpiac GRP-jének 31 százaléka jutott.

Ami a trendeket illeti: édességnél 1 százalékkal emelkedett a GRP, tejterméknél és szeszes italnál pedig 4, illetve 12 százalékkal csökkent, egyik évről a másikra, viszont egyéb italoknál 24 százalékkal nőtt.

Kategóriákat tekintve a GRP-táblázat listavezetője a szeletes csokoládé, majd a sör, puding a tej alapú desszerttel együtt, továbbá joghurt/kefir és szénsavas üdítőital következik.

Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál a termékcsoport összes GRP-jéből a legtöbb tisztítószerre jutott, és megelőzi a hajápolást, illatszert, tisztítószert és a többit.

Tisztítószernél a tévéreklámok GRP-je 3, hajápolásnál 19 százalékkal lett kisebb, éves összehasonlításban. Illatszernél 1 százalék pluszt, míg háztartási vegyi termékeknél mínusz 11 százalékot regisztráltak.

Egyes kategóriák szempontjából arckrémre jutott a vegyi áruk és kozmetikumok összes GRP-jéből a legnagyobb rész, majd utána fogkrém, mosogatószer, parfüm/kölni, valamint mosópor a folyékony mosószerrel együtt

Kapcsolódó cikkeink