Több mint százezer szárnyast öltek le Füzesgyarmaton madárinfluenza miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 02. 11:13

Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípusról még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

baromfi

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: újabb megbetegedés sem a Békés megyei településen, sem a környéken nem fordult elő. A Füzes-Kacsa Kft. négy telephelyén tartott több mint százezer szárnyas leölése a hétvégén befejeződött. Hozzátette: a héten még takarítják, fertőtlenítik a telepeket.

A kárfelmérés folyamatban van, a kár nagyságáról a Füzes-Kacsa Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni az MTI-nek. A kártalanítási folyamatról szólva Bognár Lajos elmondta: a járási-, vagy magasabb kártalanítási összeg esetén a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti és állategészségügyi igazgatóságnak be kell szereznie a szakvéleményeket a szakmai szervezetektől többek között a megsemmisített állatok, a takarmány, az állati eredetű termékek és melléktermékek piaci értékéről. Ezt követően a megyei főállatorvos hoz egy kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget. Az MTI információja szerint a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

Európában számos országban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Hollandiában mutatták már ki a madárinfluenza vírusát. A helyettes államtitkár véleménye szerint vadmadarak hurcolhatták be a vírust a Békés megyei telepre, amely köré a hatóság egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet alakított ki. A 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkerestek az állategészségügyi szakemberek, a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások léptek érvénybe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján olvasható, hogy Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, hús és tojás exportját, a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozást vezetett be. Bognár Lajos elmondta: valamennyi országgal felvették a kapcsolatot, értesítették őket a helyzetről, diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse. Hozzátette: az Európai Unió területére a 30 napig fennálló szállítási tilalom végéig nem lehet kacsát szállítani Békés megyéből. Kérdésre válaszolva elmondta: a 30 nap a végső fertőtlenítés megtörténtétől indul, amelyre még a héten sor kerül. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink