Több mint százéves a világ legöregebb ehető sonkája
A hét végén „ünnepelte” 112. születésnapját a világ legöregebb ehető sonkája.
A virginiai Smithfieldben lévő Isle Of Wight Megyei Múzeumban őrzött gasztronómiai „csodát” 1902-ben készítette a Gwaltney húsüzem, először pácolták, majd többször füstölték, ám később a húsüzem tárolójában felejtették.
„Mára összezsugorodott. Valószínűleg ehető…” – mondta Henrietta Gwaltney, a húsüzem egykori tulajdonosának unokája a mintegy 60 centiméteres húsdarabról, amely egy jókora darab öreg bőrre hasonlít.
Nagyapja, az ifjabb P.D. Gwaltney egyfajta házi kedvencként tekintett a sonkára, és hosszú éveken át marketing eszközként használta vállalkozása népszerűsítésére, gallérral díszítve és pórázon lógatva mutogatta potenciális vevőinek.
A sonka kiszáradhatott, íze száraz, de nem penészes – hangoztatta Tracey Neikirk, a múzeum kurátora, az intézmény a nyolcvanas években egy Gwaltney-örököstől kapta a nem mindennapos kiállítási tárgyat.
Randy Worobo, a Cornell Egyetem mikrobiológus professzora szerint mikrobiológiai szempontból a szárított ételeket lehet a legtovább eltartani. „Mikrobiológiai szempontból meghatározatlan ideig eltarthatók, ha elég vizet vonunk ki belőlük. Ami az ízét és textúráját illeti, nem biztos, hogy elég jó” – idézte a The Wall Street Journal a szakembert.
Az Egyesült Államokban számos üzleti vállalkozás büszke tartósítási hagyományaira. Egy memphisi étterem hirdetése szerint burgereit százéves zsírban készítik, amelyet naponta leszűrnek. A Dyer's Burgers honlapja szerint a néhai Elmer „Doc” Dyer a húspogácsa-készítés technikáját 1912-ben fejlesztette ki, és a legenda szerint a jó burger titka „a kortalan főző zsír.”
Az étterem még mai is ugyanazt a zsírt használja, de naponta újat ad hozzá – mondta Sandy Robertson tulajdonos az amerikai lapnak. „Éjszakára elzárják a zsírt, sőt, amikor új helyre költözött az étterem a gasztronómiai ritkaság fegyveres kíséretet kapott” – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >