Több mint fél tonna kokain rejtőzött a banánszállítmányban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 01. 13. 11:02

Több mint fél tonna kokaint találtak egy élelmiszerláncnak szánt banánszállítmányban Montenegróban, a kábítószert a rendőrség lefoglalta – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) csütörtökön.

 

Az élelmiszerlánc Montenegro teljes banánimportjának csaknem 70%-át bonyolítja

A nagy mennyiségű drogot az olaszországi Bari kikötőjében találták meg a vámosok, majd tájékoztatták az illetékes ügyészséget és a rendőrséget, akik azt az utasítást adták, hogy engedjék tovább a szállítmányt, hátha kiderül, hova viszik és ki rendelte. Amikor a kábítószer az élelmiszerlánc raktárjába került, az ott dolgozók értesítették a rendőrséget.

Nem ez az első eset, hogy nagy mennyiségű kábítószert találtak a szóban forgó élelmiszerüzlet-láncnak szánt banánszállítmányban, 2018-ban egy Ecuadorból érkező hajó konténerjében leltek rá körülbelül 30 kilogrammnyi kokainra.

A Vijesti című podgoricai napilap értesülése szerint a most lefoglalt szállítmány január 2-án érkezett meg a bari kikötőbe, és egy évek óta Szlovéniában élő montenegrói üzletember cégén keresztül rendelték meg.

A Vijesti azt is közölte, hogy Marko Milacic ellenzéki politikus a közösségi médiában tett közzé adatokat az élelmiszerlánc üzletelésével kapcsolatban. Mint írta: a cég az utóbbi öt évben 450 százalékkal növelte a banánbehozatalát, és tavaly az ország teljes banánimportjának 69 százalékát bonyolította le.

Milacic azt is közölte, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint a banánfogyasztás európai átlaga 9 kilogramm, míg a behozatali adatok alapján Montenegróban egy ember évente 20 kilogramm banánt eszik meg. A politikus véleménye szerint sok minden utal arra, hogy a banánimportot a cég kábítószer-behozatalra használja. Ahogyan korábban egy másik élelmiszeripari vállalat is, amely az utóbbi években ugyan kezd kiszorulni a banánpiacról, ám tavaly is 1,4 tonna kokaint találtak az oda érkező banánszállítmányokba rejtve. (Markovics Annamária, MTI)

Kapcsolódó cikkeink