Több mint egymilliárdos fejlesztés a Dombegyházi Agrár Zrt.- nél

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 17. 12:50

Két sertéstelepét több mint egymilliárd forintból újította fel három év alatt a Békés megyei Dombegyházi Agrár Zrt.; a beruházás hatására a cég termelési mutatói jelentősen javultak – mondta el a projekt csütörtöki ünnepi átadásán a vezérigazgató az MTI-nek.

Isztin Ferenc hozzátette: a fejlesztések hatására a sertés termékkibocsátás 20-30 százalékkal növekedett; sertéshúsból jelenleg évente 3-3,5 millió kilogrammot értékesítenek.

Az elsősorban gabonatermesztéssel, sertésneveléssel és takarmány előállítással foglalkozó cég a trágyatárolás korszerűsítésére, és a telepek technológiai korszerűsítésére nyert minisztériumi forrást. A tervezett fejlesztések 2008-ban 1 milliárd 300 millió forintos összköltségvetéssel, 695 millió forint támogatással kezdődtek meg.

A cég tavalyi árbevétele 2,5 milliárd forint volt, idén ez meghaladja majd a 3 milliárdot és a fejlesztést követően jövőre további növekedést várnak.

A fejlesztés hatására a sertések fialási átlaga 10,5-ről 11,3-re nőtt, s a jövő évi tervben már éves szinten több mint 36 ezer malac előállítása szerepel. A vemhesülési százalék 78-ról 94 százalékra nőtt. Az egy termelő koca után éves szinten leválasztott malacok száma meghaladja a 26-ot, ami a cégvezetők szerint a nyugat-európai termelők eredményeivel is felveszi a versenyt. A társaság a jövő évtől több mint 28 ezer hízó előállítását tervezi.

A Dombegyházi Agrár Zrt.-nek 150 munkavállalója van. A fejlesztés eredményeképp a sertéstenyésztésben ugyan csökkent a dolgozók száma, de őket a cégen belül más területekre irányították, így elbocsátani senkit nem kellett.

A 100 százalékban magyar tulajdonú társaság döntően a dolgozók tulajdonában van – tette hozzá a vezérigazgató.

Az üzleti partnerei is elsősorban magyar vállalkozások. A sertést 100 százalékban magyar vágóhidakra szállítják, a gabonának 70-80 százaléka szintén a magyar igényeket elégíti ki, a többit Romániába viszik, így az árbevétel több mint 90 százaléka belföldről származik.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az MTI-nek elmondta: nagy jelentőségű a fejlesztés, hiszen korábban munkahelyeket teremtett, és most helyben maradásra ösztönzi az embereket egy olyan térségben, mely Magyarország 33 leghátrányosabb kistérsége közé tartozik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink