Több mint egymilliárd forintnyi adózatlan dohánytermékre csapott le a NAV idén

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 28. 11:12

Több mint egymilliárd forint értékben vont ki adózatlan dohányterméket idén az adóhivatal a feketepiacról. Újszerűnek nevezhető, hogy a hatóság ebben az évben egy engedély nélküli dohányfarmra is rábukkant. A cigarettacsempészet mértéke az elmúlt időszakban nem növekedett, ám így is sokszor akadt példa arra, hogy egyesek átépített autókban rejtettek el illegális árut. A hatóság cigarettakereső szolgálati kutyái idén több mint ezerszer szimatoltak ki jogsértő dohányt.

Több mint tízezer esetben találtak illegális dohányárut az esztendő első hét hónapjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói. A különféle ellenőrzések és akciók alkalmával nagyjából húszmillió szál cigarettát és több mint hét tonna fogyasztási dohányt foglaltak le a hatóság emberei. A jogsértő portéka együttes értéke nem csekély, az áru a feketepiacon akár egymilliárd forintot is érhet.

– Többféle módszerrel is találkoztunk idén az illegális dohánypiacon – mondta érdeklődésünkre a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Leo­pold Róbert pénzügyőr őrnagy elsőként egy friss esetet emelt ki. A hatóság emberei nemrég egy Csongrád megyei tanya előkertjében egy 130 tőből álló dohányültetvényt találtak, amely nagyjából 220 kilogramm termést hozott. A padláson pedig harminc kilogramm dohány száradt.

– Az ingatlan magyar tulajdonosa elmondta, hogy a dohányt saját fogyasztásra termeszti, mert már több mint 30 éve dohányzik. A termesztéshez, az előállításához azonban az érintett nem rendelkezett a jogszabályban meghatározott NAV-regisztrációval – jegyezte meg a szóvivő. Hozzátette azt is: ilyenre, vagyis nagyobb mennyiségű illegális előállításra eddig nemigen volt példa. Olyan esetet a korábbi években már feljegyeztek, hogy egyesek jogsértő dohánygyárat rendeztek be és üzemeltettek, de akkor arról volt szó, hogy az érintettek a már meglévő dohányból készítettek nagy mennyiségben cigarettát.

Mint az őrnagytól megtudtuk, abban nincs változás, hogy a fináncok rendszeresen razziákat tartanak a kritikusnak tartott helyszíneken. Ilyenek – egyebek mellett – a vásárok, az időszakos rendezvények és a különféle közterületek. – Legutóbb például egy fővárosi telefonboltról derült ki, hogy zugtrafikként is működött – fogalmazott a szóvivő, majd rámutatott: idehaza kizárólag nemzeti dohányboltban lehet jogszerűen dohányterméket árusítani.

Aki adózatlan árut engedély nélkül kínál értékesítésre, legalább ötmillió forint pénzbírságra számíthat. – Jogsértő ugyanakkor az adózatlan dohánytermék birtoklása is. A büntetés nagysága itt minimum harmincezer forint – közölte Leopold Róbert.

Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján a cigarettacsempészet mértékében nincs különösebb változás. – Az eddigi adatok szerint az illegális behozatal nagysága nem növekedett – mondta a szóvivő, majd megjegyezte: ezzel együtt is rendszeresen akadtak idén is olyan esetek, amikor egyesek például kocsiba rejtve próbáltak kisebb-nagyobb dohánytételeket behozni. Az ilyen kísérletek megakadályozásában a NAV szolgálati kutyái is segítséget nyújtanak. Az ebek fél év alatt 1200 alkalommal találtak illegális dohányszállítmányt. A négylábúak ezzel majdnem kétszázmillió forintnyi jogsértő füstölnivalót szimatoltak ki. (Jakubász Tamás, magyaridok.hu)

Kapcsolódó cikkeink