A lakossági fogyasztás zuhanására számítanak Ausztriában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 31. 11:02

Több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhetnek az idén a lakossági fogyasztási kiadások Ausztriában a koronavírus-járvány miatt az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint.

Jürgen Bierbaumer-Polly, a Wifo közgazdászának a számításai szerint a belföldi lakosság fogyasztási kiadásai 5,5 milliárd euróval, a külföldi vendégeké pedig 2,9 milliárd euróval csökkenhet az idén.
A Wifo közgazdásza hathetes, április végéig tartó vesztegzárral számol prognózisában, majd az üzletek részleges nyitva tartását feltételezi májusra, a normális üzletmenet visszaállítását pedig júniusra. Megjegyzi ugyanakkor, hogy “a koronavírus-krízis miatt meghozott intézkedések gazdasági következményeit egzakt módon egyelőre nehéz lenne modellezni”. Az azonban már most is látható – tette hozzá -, hogy “a fogyasztási oldalról az elmúlt évtized legnagyobb sokkja érte a gazdaságot”.
A nominális lakossági fogyasztás 2019-ben 206 milliárd euróra rúgott Ausztriában, több mint a felét adva a bruttó hazai terméknek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink