Több mint 700 termék importvámját csökkenti jövőre Kína

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 16. 12:15

A belső fogyasztás fellendítésére és a gazdaság szerkezetátalakításának elősegítésére több mint 700 importtermék vámját csökkenti Peking január 1-jétől – jelentette be a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A rendelkezés a többi közt meghatározott energiaipari termékeket, így a szenet és a ritkaföldfémeket, csúcstechnológiai berendezések alkatrészeit, ezenkívül bizonyos mezőgazdasági termékeket, kozmetikumokat, bébiételeket, egészségügyben használatos készítményeket – vakcinákat, szérumokat – érint. A 730 kiválasztott termék vámját január elsejétől átlagosan 4,4 százalékra csökkenti a minisztérium, ami kevesebb, mint a fele a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által alkalmazott legnagyobb kedvezményes vámtarifának.

A regionális kereskedelem fellendítésére Kína 2012-ben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN), Dél-Koreával, Srí Lankával, Bangladessel, Pakisztánnal, a korábban aláírt szabadkereskedelmi megállapodásoknak megfelelően pedig továbbá a Chilével, Peruval, Costa Ricával való kereskedelem importtarifáit is csökkenti. A kelet-ázsiai óriás a 40 legkevésbé fejlett ország számára garantált speciális kedvezményes vámjait is fenntartja – jelentette be a minisztérium.

A vámkiigazítást az államtanács, vagyis a kormány is elfogadta, az ugyanis a vezetés makrogazdasági céljait segíti és nagymértékben hozzájárul a gazdaság szerkezetének átalakításához. Kína az exportra való termelés helyett mind inkább a belső kereslet fokozására és az import növelésére törekszik – ezt a szerdán zárult, a gazdaságpolitika jövőbeli irányait meghatározó legfelsőbb szintű konferencián is megerősítették.

A december elején kiadott, külkereskedelemről szóló fehér könyvben Peking konkrétan is megfogalmazza céljait: a dokumentum szerint az import értékét a következő öt évben 8 ezer milliárd dollárra növelnék a 2010-es 2,97 ezer milliárdról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink