Több mint 4000 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 18. 12:00

Az Európai Bizottság elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felügyelete alá tartozó mindhárom operatív programot, így több mint 4000 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre közvetlen gazdaságfejlesztésre tavasztól – közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel.

penz--

A tájékoztatás szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2733 milliárd forint használható fel a hozzáadott érték emelése, a foglalkoztatás bővítése, az új vállalkozások számának növelése érdekében.

A programmal többek között várhatóan 135 ezer főre nő az ifjúsági munkaerő-piaci programokban a 25 év alattiak részvétele, a tovább-, illetve szakképzési programokban résztvevők száma pedig 450 ezerre emelkedik majd.

A kormány továbbá arra számít, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) által lebonyolított külkereskedelmi termékforgalom értéke a mintegy 6400 milliárd forintról legalább 8300 milliárdra növekszik. Ezen felül a programtól azt várja, hogy 10 ezer termelési ágazatban tevékenykedő kkv jusson vissza nem térítendő támogatáshoz, illetve 3400-ról 22,5 ezerre növekedjen a kedvezményes pénzügyi eszközökkel támogatott számuk.

A Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 1231 milliárd forint áll rendelkezésre és küldetése, hogy Budapesten és Pest megyén kívüli valamennyi megye, térség és település esetében megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel erőforrásaik kibontakoztathatók és aktivizálhatók.

A program hatására előreláthatólag közel 700 ezer ember részesül a város rehabilitáció előnyeiből a kedvezőtlen helyzetű térségekben, valamint majd 18 ezer új bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely lesz elérhető a gyermekjóléti intézményekben. Pozitív várakozás, hogy évente egy millióval nő a támogatott kulturális és természeti örökségi helyszínekre tett látogatások száma, és több mint 2000 hektár iparterületet, ipari parkot fejlesztenek.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programra (VEKOP) jutó 288 milliárd forint pedig a Közép-magyarországi régió (EU besorolás szerint fejlett régió) versenyképességének javítására, térségei és települései gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatására szolgál. A programnak emellett egyszerre kell megoldást nyújtania a főváros fejlődésére és Pest megye térség specifikus kihívásaira.

A projektek által várhatóan 4500 bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely létesül, illetve kap továbbfejlesztési lehetőséget, és több mint 25 ezer munkavállaló vehet majd részt képzési programban – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink