Több mint 4000 kiló sugárzó hús került a japán üzletekbe

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 25. 13:40

A japán élelmiszerkereskedelem számára egyre nagyobb kihívást jelent a fukusimai katasztrófát követőn cézium szennyezés, ami a jelenlegi információk szerint 58 farmot érint.

A japán mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint 58 farmon 2 600 marhát ért sugárzás, miután a gazdák céziummal szennyezett takarmánnyal etették őket. A legnagyobb japán élelmiszerkereskedelmi lánc úgy tudja, hogy több mint 4 ezer kilogramm sugárzó hús került a polcokra országszerte. A hatóságok által meghatározott 500 helyett a marhahúsban 2 300 becquerel sugárzást mutattak ki.

A Bloomberg tudósítása szerint Micsihiko Kano mezőgazdasági miniszter azt közölte, hogy a hatóságok nem számítottak arra, hogy az állatok szennyezett takarmányt kapnak. A tárcavezető ezzel magára vonta több japán civilszervezet haragját, amelyek szerint Tokió nem reagál időben és nem kezeli megfelelően a vészhelyzetet.

A kormány július 19-én tiltotta be a Fukusimából származó marhahús forgalmazását, de addigra már az üzletekbe került a fent említett mennyiség. A Kiotó Egyetem professzora szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha valaki a marhahús mellett más, szennyezett termékeket is fogyaszt, például a térségből származó halféléket, amelyek a megengedett cézium mennyiség harmincszorosát tartalmazzák.

Japánban nincs a radioaktivitást központilag ellenőrző szerv, a helyi önkormányzatok önkéntes alapon végzik el a teszteket. Az Atomenergia Intézet illetékesei azt sem tudják, mitől növekedhetett most egyes termékek sugárzása, lehetséges, hogy a talajvíz szivárgása a bűnös, de elképzelhető, hogy szennyezett tengervíz került felszínre a tájfun miatt. – írja a Bloomberg nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink