Több mint 300 kiállító az idei debreceni Farmer Expón

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 06. 11:20

Több mint 300 kiállító 17 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit és szolgáltatásait az idei debreceni mezőgazdasági, kertészeti és élelmiszeripari szakkiállításon, a 23. Farmer Expón – mondta a kiállítást szervező V-Trade Kft. ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

farmerexpo

Fotó: farmerexpo.hu

Az augusztus 17. és 20. között megtartandó expó évek óta a leglátogatottabb szakmai kiállítások közé tartozik – tette hozzá Vaszkó László. Hozzátette: a Magyarországon kínált mezőgazdasági gépek valamennyi típusa jelen lesz.

A hagyományoknak megfelelően számos szakember-találkozó, szakmai fórum, fajtabemutató és tenyészállat bírálat gazdagítja a Farmer Expó programját, ahol nagy számban lesznek jelen hazai élelmiszeripari vállalkozások is – jegyezte meg Vaszkó László.

Szabó Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének titkára kiemelte: az expón 100 tenyészsertés egyedi bírálatát tervezik, amire a két világháború közötti időszak óta nem volt példa Magyarországon.

Gonda István professzor az új kertészeti technikákat és technológiákat felsorakoztató tanácskozásra, Mihók Sándor professzor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége társelnöke az expó keretében megrendezendő gazdanapra hívta fel a figyelmet.

Utóbbin a kormány agrár- és vidékfejlesztési politikájának az állattenyésztést érintő kérdéseiről, az új támogatási formákról kapnak tájékoztatást a gazdák – tette hozzá.

Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese szerint az agrárágazatban jelenleg tudáshiány van, ez különösen igaz a juhtenyésztésre, ezért a kiállításon felnőtt juhászképzés indításáról ír alá megállapodást három hazai egyetem a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: 16-17 éve volt utoljára hasonló képzés Magyarországon. Jelenleg mintegy hatezer juhász dolgozik az országban, a juhászok fele tagja a szövetségnek, de már azzal elégedettek lennének, ha legalább 500 juhászt sikerülne bevonni a képzésbe – fűzte hozzá a rektorhelyettes. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink