Több mint 100 tonna jelöletlen takarmányt foglalt le a Nébih

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 23. 11:01

Több mint 100 tonna jelöletlen, részben illegális takarmányt foglalt le Pest megyében két helyszínen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a még folyamatban lévő eljárásokban milliós nagyságrendű bírság várható.

nebih

A Nébih csütörtöki, MTI-nek küldött közleménye szerint egy időben, két helyszínen tartottak összehangolt ellenőrzést, egy illegális takarmány előállítónál és egy bejelentett, előállítással is foglalkozó nagykereskedőnél vizsgálódtak. Az eljárás során több mint 100 tonna takarmány-alapanyagot és készterméket, valamint antibiotikum tartalmú állatgyógyszert foglaltak le.
Az első helyszínen a garázsban összesen csaknem 12 tonna, nem nyomon követhető takarmánykeveréket és alapanyagot találtak. Az érintett úgy nyilatkozott, hogy mintegy 30 sportgalamb tartó, valamint saját 150 postagalambja számára készített takarmánykeveréket. Az alapanyagokat és termékeket a Nébih kivonta a forgalomból, forgalmazásukat megtiltotta, valamint azokat hatósági zár alá helyezte.
A második helyszínen takarmánykeveréket és állatgyógyszert vásároltak az ellenőrök, és megállapították, hogy az üzemben nem nyomon követhető módon állítanak elő takarmányt: a felhasznált alapanyagok jelöletlenek voltak, továbbá a próbavásárláson vett állatgyógyszernek a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélye nem volt. Az egységben higiéniai hiányosságokat is megállapítottak. A feltárt hibák miatt a Nébih összesen mintegy 83 tonna alapanyag és 12 tonna késztermék, továbbá 5 doboz antibiotikum tartalmú állatgyógyszer forgalomból történő kivonását rendelte el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink