Több mint 1 tonna italos karton gyűlt össze a Vidám Doboz Napok akcióban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 12. 10:21

Két nap alatt közel 320.000 darab, azaz több mint 1 tonnányi italos kartondobozt gyűlt össze az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés által immár harmadszor megrendezett Vidám Doboz Napok a Budapesti Állatkertben akciójának keretében. A hétvégén lezajlott környezetvédelmi program során, minden gyermek, ki 10 darab hulladékká vált tejes és gyümölcsleves italos kartondobozt visszahozott az Állatkert bejáratához, egy ingyenes gyermekbelépőt kapott.

A rendhagyó környezetvédelmi kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy amíg 2009-ben mindössze 900, 2010-ben 1.545, addig az idén már 2.600 gyermek látogathatott ingyenesen az Állatkertbe mindössze 10 kiürült italos kartondobozért cserébe. A begyűjtött kartondobozokat – amelyek 75%-ban jó minőségű papír rostot tartalmaznak – az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elszállíttatta és újrahasznosíttatja.

A Vidám Doboz Napok akció különlegességét az adja, hogy az két, a környezet értékeit bemutató és a környezettudatos szemlélet formálásában szerepet játszó intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés összefogásával kerül megrendezésre oly módon, hogy a két szervezet együtt jutalmazza a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésben való részvételért. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy az italos karton is szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható.

„A Vidám Doboznapok akció kiemelkedő sikere azt jelzi, hogy a lakosság egyre nagyobb része ismeri fel, hogy a hulladék valóban érték, a hulladék szelektív gyűjtésével pedig nemcsak gazdasági értéket teremtünk, de környezetünket is óvhatjuk” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, ezért szelektív gyűjtésükkel és újrahasznosításukkal fákat menthetünk meg a kivágástól. Ugyan a magyarországi 17,7%-os visszagyűjtési arány még elmarad a 35%-os európai átlagtól, még így is, a szelektíven gyűjtött dobozok újrahasznosítása révén tavaly közel 10 hektárnyi erdőt mentettünk meg

Hazánkban ma már összesen több mint 8 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos karton doboz hulladékot szelektíven gyűjtse. Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék (papír) hulladékgyűjtőkbe kell dobni, míg vidéken a sárga (műanyag) gyűjtőedénybe.

Ne feledje: Tapossa laposra!

Kapcsolódó cikkeink