Több milliárd forintos viharkár sújtja a mezőgazdaságot

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 19. 00:01

Több milliárd forintos kárt okozott a hétvégi esőzés és vihar az ország mezőgazdaságában.
A Magyar Agrárkamara szerint az országban több mint 150 ezer hektárt – ennek fele szántó – boríthat belvíz.

Miután a környékbeli folyók, csatornák telítettek, szinte lehetetlen a földekről levezetni a fölösleget. A legnagyobb gondok Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Nógrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében vannak, de hátráltatja a szántóföldi munkákat a rossz időjárás Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében is.
Óriási gond – és ez országszerte igaz, – hogy az éppen kikelt kukoricát teljesen elverte a vihar, az őszi szárazság miatt alig kikelt repcét pedig beszántották a gazdák és most a vihar a második vetést is megtizedelte.
A következő napokban, hetekben a hétvégi vihar és vízkár hatásai megtöbbszöröződhetnek attól függően, hogy a gazdálkodók rá tudnak-e hajtani időben a földekre gépeikkel, s elvégezhetik-e a szükséges növényvédelmi beavatkozásokat – hívja fel a figyelmet a kamara. Amennyiben nem sikerül időben védekezni, a gabonákban számottevő lehet a gombás megbetegedés, rozsdásodás, fuzárium-fertőzés indulhat el. A szőlőkben, gyümölcsösökben a gally- és vesszőtörésekkel kell foglalkozni, s permetezni. Mindez többletkiadás a gazdálkodóknak. Ráadásul sok tízezer hektáron az idén már másodszor semmisül meg a vetés – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink