Több lesz a Pöttyös Túró Rudiból

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 02. 11:25

25 százalékkal nőhet a FrieslandCampina Hungária Pöttyös Túró rudit és Milli termékeket gyártó mátészalkai tejüzemének kapacitása annak az ötéves beruházás-sorozatnak az eredményeként, amelynek első fázisa most zárult le a Friesland Campina mátészalkai üzemében. A több túró rudival és a tervezett innovációkkal a gyártó első lépésben az egyre erősebb hazai keresletet elégíti ki, de a beruházássorozat megteremti az alapját a régiós exportnak is. Így pár éven belül a régió több országában is felbukkanhat a boltokban Magyarország kedvenc túródesszertje.

Másfél év alatt, másfél milliárd forintból valósult meg az a gyártó- és csomagolókapacitást bővítő beruházás Mátészalkán, amelyet Nagy István agrárminiszter részvételével adták át a Pöttyös Túró Rudi gyárban. A bővítés egy ötéves kapacitásbővítési folyamat része, amelynek révén a világszínvonalú technológiával dolgozó szabolcsi termelőüzemben 25 százalékkal több, magas hozzáadott értékű tejterméket lehet majd előállítani. Az első fázis befejeztével már most nagyobb mennyiségű és többféle Túrórudit képes előállítani az üzem, amelynek ezáltal több nyerstejet is vásárol a jövőben a helyi termelőktől, kiszámítható piacot teremtve az agráriumnak. A kapacitásbővítést az egyre növekvő kereslet tette szükségessé. A FrieslandCampina Hungária saját forrásból elindított beruházása a következő évek fejlesztéseit is megalapozza.


A beruházás tovább erősíti tehát a Pöttyös és a Milli belföldi pozícióját a feldolgozott tejtermékek ­– többek között túró alapú desszertek és snackek, vajkrémek, tejszínek, tejalapú italok – gyártásában és forgalmazásában. A magas hozzáadott értékű élelmiszerek gyártásához a gyár 45 hazai tejtermelő-gazdálkodótól, hosszú távú szerződések alapján vásárolja a nyerstejet. További 350 hazai beszállítótól vásárol a vállalat az alap-, csomagoló- és segédanyagokat, valamint szolgáltatásokat – közölte Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária vezérigazgatója a mátészalkai beruházás hivatalos átadóján.

Nagy István agrárminiszter a rendezvényen arról beszélt, hogy a tejtermékgyártás az egyik legjelentősebb szakágazat az élelmiszeriparban. A foglalkoztatás, az árbevétel és a beruházások tekintetében a tejipar részesedése az ágazatban megközelíti a 10 százalékot. Hozzátette: a tejtermékgyártásban működő csaknem 100 cég több mint 6600 foglalkoztatottal 316 milliárd forint árbevételt árt el az elmúlt évben. A tárcavezető kiemelte: az ágazatot 2014-2020-as időszakban csaknem 26 milliárd forint hazai és európai uniós támogatás segítette. A FrieslandCampina Hungary Zrt. az évi 45 millió kilogramm tejet feldolgozó mátészalkai üzem kimagasló sikere, hogy a termelés volumenében 33 százalékos növekedést ért el az elmúlt öt év alatt – hangsúlyozta az agrárminiszter.

A fejlesztési ciklus végére a cég nem csupán belföldre lesz képes nagyobb mennyiségű és korszerűbb élelmiszereket előállítani: a folyamattal lehetővé válik a mátészalkai üzemben készülő tejdesszertek és ízesített tejtermékek külpiaci értékesítése is – hangsúlyozta Szautner Péter vezérigazgató. Ehhez hathatós támogatást nyújthat a 22 ezer munkavállalójával és évi közel 12 milliárd eurós árbevételével meghatározó globális élelmiszeripari szereplőnek számító Royal FrieslandCampina N.V. több mint 100 országra kiterjedő, nemzetközi háttere.

A szövetkezeti tulajdonban lévő anyavállalat Magyarország iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy 2017-ben hazánkban nyitotta meg új, Európai, Közel-keleti és afrikai régiót pénzügyi és beszerzési szolgáltatóközpontját (FSSC). A 230 főnek munkát adó szolgáltató központ pénzügyi és beszerzési területen nyújt támogatást a világcég régiós leányvállalatainak. Ennél is több, közel félezer embert foglalkoztat a hazai élelmiszeripar meghatározó szereplőjének számító FrieslandCampina Hungária Zrt. Közülük 300-an dolgoznak a mátészalkai tejüzemben, amely a kiváló minőségű és országszerte népszerű Pöttyös és Milli tejtermékek gyártója.

Kapcsolódó cikkeink