Több lépésben várható a baromfihús drágulása
Számottevően emelkedtek 2006 óta a baromfitermelés és –feldolgozás költségei, miközben a fogyasztói árak ennél jóval kisebb mértékben kúsztak fölfelé – áll a Baromfi Terméktanács belső elemzésében. Így az egyébként az uniószerte tapasztalható hiány miatt is nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára – írja a Világgazdaság mai száma nyomán a Népszabadság Online.
A hat évvel ezelőtti takarmányárakat alapul véve a csirke-befejezőtakarmány ára tavaly 82 százalékkal nőtt, ráadásul az idén már további 5 százalékos növekedés volt. Pulykatakarmányok esetében a változás még nagyobb volt, továbbá az ágazat működéséhez szükséges főbb energiahordozók ára is kivétel nélkül nőtt.
A felvásárlási árak csirkénél a 2006. évi márciusi értékekhez viszonyítva 2011-re 44,7 százalékos mértékben nőttek, amely évi átlagban 7,45 százalékos emelkedést mutat. Ugyanez pulykánál 2011-ig 40 százalékos, igaz, 2012 elejére már 57 százalékos lett.
A jelenleg már elfogadott, de majd csak áprilistól élő 5-6 százalékos áremelés azonban egyelőre csak a tenyésztőkön segít. Az egyelőre alacsonyan maradt fogyasztói árak miatt most a feldolgozók vannak bajban – állítja Bárány László. A szervezet elnöke szerint ezért egy 6-8 százalékos áremelés szinte biztosra vehető május közepéig. Mivel azonban ez még továbbra sem igazi áremelés, csak visszarendeződés a három évvel ezelőtti szintekre, ezért az időközben megnőtt költségek miatt egy harmadik körös, 7 százalékos mértékű nyár eleji áremelésre is szükség lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >