Több lépésben várható a baromfihús drágulása
Számottevően emelkedtek 2006 óta a baromfitermelés és –feldolgozás költségei, miközben a fogyasztói árak ennél jóval kisebb mértékben kúsztak fölfelé – áll a Baromfi Terméktanács belső elemzésében. Így az egyébként az uniószerte tapasztalható hiány miatt is nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára – írja a Világgazdaság mai száma nyomán a Népszabadság Online.
A hat évvel ezelőtti takarmányárakat alapul véve a csirke-befejezőtakarmány ára tavaly 82 százalékkal nőtt, ráadásul az idén már további 5 százalékos növekedés volt. Pulykatakarmányok esetében a változás még nagyobb volt, továbbá az ágazat működéséhez szükséges főbb energiahordozók ára is kivétel nélkül nőtt.
A felvásárlási árak csirkénél a 2006. évi márciusi értékekhez viszonyítva 2011-re 44,7 százalékos mértékben nőttek, amely évi átlagban 7,45 százalékos emelkedést mutat. Ugyanez pulykánál 2011-ig 40 százalékos, igaz, 2012 elejére már 57 százalékos lett.
A jelenleg már elfogadott, de majd csak áprilistól élő 5-6 százalékos áremelés azonban egyelőre csak a tenyésztőkön segít. Az egyelőre alacsonyan maradt fogyasztói árak miatt most a feldolgozók vannak bajban – állítja Bárány László. A szervezet elnöke szerint ezért egy 6-8 százalékos áremelés szinte biztosra vehető május közepéig. Mivel azonban ez még továbbra sem igazi áremelés, csak visszarendeződés a három évvel ezelőtti szintekre, ezért az időközben megnőtt költségek miatt egy harmadik körös, 7 százalékos mértékű nyár eleji áremelésre is szükség lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >A karrierváltás kihívásai – számos pozícióra munkára kész jelöltet keresnek
Karrierváltás történhet kényszerből a megváltozott piaci vagy személyes körülmények miatt,…
Tovább olvasom >Egy, két, hárs – hársmézet népszerűsítő kampány indult
A téli időszak kedvelt immunerősítője, a hársméz áll az idei…
Tovább olvasom >