Több külföldi, kevesebb ideig

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

Csekély mértékben (0,9 százalékkal) nőtt csupán a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 2007. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest. A KSH jelentéséből az is kiderül, hogy a szálláshelyek összes árbevétele folyó áron négy százalékkal emelkedett, a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 6 százalékos volt, csakúgy, mint 2006 hasonló időszakában. Januártól november végéig 3,2 millió külföldi vendég 9,6 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2,4 százalékkal nőtt, ám a vendégéjszakák száma lényegében nem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kevesebb német, több román
Az Európai Unióból érkezett vendégek száma továbbra is elmarad – 1,4 százalékkal – 2006 azonos időszakától. Hazánk számára a legjelentősebb küldő országból – Németországból – érkezett vendégek száma 8 százalékkal csökkent. A szomszédos országok közül legnagyobb mértékben a Romániából érkezők vendégéjszakái bővültek (42 százalékkal), visszaesés csupán az osztrákok esetében volt (–1,6 százalék). A szállodákban eltöltött vendégéjszakák esetében csupán az öt- és a háromcsillagos kategóriákban figyelhető meg növekedés (2,1-2,7 százalék), az összes többinél csökkent az igénybevétel. Szállodatípusok szerint a vendégéjszakák száma a wellness-szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (7 százalék), amelyet az apartmanszállók követnek 3,5 százalékos növekedéssel. Az egyéb szálláshelytípusoknál csökkenés tapasztalható, kivéve a kempingeket, ahol kétszázalékos volt az emelkedés.

Szolid belföldi emelkedés
A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 3,7 millió belföldi vendéget és 9,3 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma két százalékkal nőtt 2006 január–novemberéhez képest. A belföldivendég-éjszakák száma – a kétcsillagos szállodák kivételével – az összes szállodai kategóriában emelkedett. Az ötcsillagos házakban 34, a négycsillagosokban 20 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, a szállodákban összességében 5 százalékos volt a bővülés.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 227 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 4 százalékos növekedés. A szállásdíjbevétel (131 milliárd forint) 7 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 2007 novemberében 15 ezer forint volt (60 EUR). A szálláshely- és vendéglátó szolgáltatások január–novemberre számított árindexe 8,4 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 5,8 százalékos áremelkedést mértek.

Főváros helyett a Balaton
A Balaton vendégforgalma – mindenekelőtt a belföldi vendégeknek köszönhetően – a többévi csökkenés és stagnálás után 2007-ben nőtt. Január–novemberben a szállásdíjbevétel összességében bruttó 19,3 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 12 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedést a belföldi turizmus 25 százalékos bevételnövekedése okozta, a külföldi szállásdíjbevételek négy százalékkal csökkentek.
Budapest továbbra is elmarad az előző év azonos időszakában elért teljesítményétől: a belföldi szállásdíjbevételek jelentősen (14 százalékkal) csökkentek, a külföldiektől származó bevételek egy százalék­kal növekedtek a 2006. január–novemberi időszakhoz mérten. Az ország egészére számított belföldivendég-forgalom bevételei jelentősen gyarapodtak, és a külföldieké enyhén emelkedtek.
A szállodák átlagosan 51 százalékos szobakihasználtsággal működtek a vizsgált időszakban, amely 1,8 százalékponttal haladta meg a 2006 azonos időszaki foglaltságot.

Üdülési csekkek közel 24 milliárd forint értékben
Január–novemberben 23,9 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 15,9 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek (az összes árbevétel hét százaléka), 2,2 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadták el a csekkeket.
2007. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1895, ezen belül 725 szálloda, 865 panzió és 305 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) működött. A november végén üzemelő 158 ezer kereskedelmi férőhely 61 százaléka szállodákban állt rendelkezésre. November végén a szállodai szobák száma 44 ezer, a férőhelyek száma 97 ezer volt.

Kapcsolódó cikkeink