Több ingatlanát is eladja a Tesco

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 31. 11:21

Az elmúlt években a Tesco számos telket vásárolt Anglia-szerte a terjeszkedés reményében. A társaság most azon van, hogy értékesítse a ki nem használt telkeket, így erősítve pénzügyi helyzetét – írja a portfolio.hu. A menedzsment tavalyi becslései szerint ingatlanbirodalma 20 milliárd fontot érhet, az értékesítésekből pedig a várakozások szerint néhány száz millió font folyik majd be. A brit kiskereskedelmi lánc a Savills tanácsadó céget bízta meg hat nagy-britanniai kihasználatlan telek értékesítésével.

tesco2

A Tesco terjeszkedési terveibe az erős verseny szólt bele. Az Egyesült Királyságban 43 üzlete bezárásáról döntött s ezzel együtt elhatározta, hogy a korábbi tervekben szereplő 49 új üzletét nem építi meg.

A Tesco az utóbbi években jelentős ingatlanvagyont halmozott fel. A brit földhivatal adatai szerint a Tesco Angliában 4,6 millió négyzetméternyi területtel rendelkezik 310 különálló telken, amelyeken még egyelőre nincsenek Tesco-üzletek. Ezek egy része lakópark, egy részét más kiskereskedőknek adták bérbe, de a nagy többségük üresen áll. A Guardian egyik korábbi elemzése szerint a Tesco által birtokolt területek elegendőek lennének 15 ezer lakóház megépítéséhez.

Nem egyedülálló a brit kiskereskedelmi láncok között, hogy nagy területtel rendelkeznek. A Sainsbury szintén jelentős ingatlanvagyont halmozott fel. Nemrég vizsgálta felül ingatlanportfolióját és 92 millió fontos veszteségleírást könyvelt el az olyan területeken, ahol – a Tescóhoz hasonlóan – feladta korábbi terveit az új üzletek építésére.

A Tesco a telkeit értékesítheti vagy lízingbe adhatja. Más kiskereskedelmi cégeknek adná el, mégpedig annak, akitől a legjobb ajánlatot kapja – közölte a menedzsment. A német diszkontláncok, mint az Aldi vagy a Lidl jó partnerek lehetnek ebben, mivel gőzerővel terjeszkednek az országban.

A Tesco tavalyi becslése szerint a társaság ingatlanvagyona mindennel együtt elérheti a 20 milliárd fontot az Egyesült Királyságban. Tavaly a cég jelentős leírást szenvedett el az ingatlanokon: 800 millió fontos értékcsökkenést könyvelt el, mivel indoklása szerint egyes telkeken, amiket korábban vásárolt, soha nem fog semmit építeni. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink