Több fejlesztési forrás jut a méhészetnek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 15. 11:40

A következő években évi 4,7 millió euró, a jelenleginél 20 százalékkal több támogatás jut a méhészet fejlesztésére, elsősorban a technológia, az eszközök korszerűsítésére – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államállamtitkára kedden Dunavarsányban, egy mézcsomagoló családi vállalkozás új gépsora átadása alkalmával.

mez-ok

Nagy István elmondta: évi hozzávetően 20 ezer tonna hazai méz termelésével Magyarország Európa élvonalába tartozik, az unión belüli mézkereskedelemnek hozzávetőleg 40 százaléka magyar termék. Garantáltan jó minősége miatt a magyar méz kapós a külpiacon, és a hazai méz értékét az ország GMO-mentessége tovább növeli – tette hozzá.

Az évi 20 milliárd forintnyi árbevételt hozó ágazat fontos szerepet tölt be a vidék népességmegtartásában, 15 ezer családnak jelent biztos jövedelmet. A további növekedésnek viszont gátat szab, hogy Magyarországon nagy a méhsűrűség, egy hektárnyi területre 12 méhcsalád jut, számuk eléri az egy milliót. Európában csak Görögországban nagyobb ez az adat – ismertette az államtitkár.

Fontos feladatként jelölte meg Nagy István, hogy a fejenkénti évi 0,5-1 kilónyi hazai mézfogyasztás legalább megkétszereződjön, ez a különleges élelmiszer ugyanis az egészséges táplálkozás elengedhetetlen alkotóeleme – hívta fel a figyelmet.

Takács Ferenc, az 50 embernek munkát adó, évi 4 ezer tonnányi mézet csomagoló Aranynektár Kft. tulajdonos-igazgatója arról számolt be, hogy a családi vállalkozás saját forrásból 350 millió forintos beruházást hajtott végre. Kifejlesztettek egy olyan gépsort és hozzá laboratóriumot, amellyel akár 300-400 kilogrammos tételekben is elkülönítve tudják egy adott termelő mézét egyedi címkével ellátott üvegbe vagy műanyag flakonba tölteni.

Ezek az egyedi termékek kelendőbbek a hazai és az exportpiacon, magasabb áron adhatók el – jegyezte meg.

A beruházás a számítások szerint 5 éven belül térül meg. A társaság árbevétele eléri az évi 3,5 milliárd forintot, nyeresége tavaly 200 millió forint volt – közölte Takács Ferenc. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink