Több ezer milliárd forintból fejlődhet a hazai élelmiszeripar
A lakosság elkötelezett a hagyományos termékek mellett, ezért az alternatív fehérjeforrásokat, például a műhúsokat vagy az étkezési rovarokat komoly vizsgálatnak veti alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – írja az origo a Magyar Nemzet cikke alapján.

kép: pixabay.com
Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Erdős Norbert óriási lehetőségnek nevezte, hogy a 2021 ÉS 2027 KÖZÖTTI UNIÓS KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN A VIDÉK TÖBB MINT 4500 MILLIÁRD FORINTOS FORRÁSBÓL ÉS AZ ELÉRHETŐ LEGNAGYOBB, NYOLCVANSZÁZALÉKOS ÁLLAMI KIEGÉSZÍTÉS MELLETT FEJLŐDHET.
A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői – mutatott rá.
Közölte, hogy VÁRHATÓAN MÁR AZ IDEI ELSŐ FÉL ÉVBEN MEGJELENIK EGY KIÍRÁS A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK ÉS AZ ÉLELMISZERIPARI ÁGAZAT MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSAINAK, JELLEMZŐEN ESZKÖZBESZERZÉS TÁMOGATÁSÁRA.
Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára – tette hozzá Erdős Norbert.
Elmondta azt is, hogy az előző ciklus kifizetései még nem zárultak le, így a beruházások megvalósulása, majd az eredmények mérése még nem lehetséges.
CÉL, HOGY A HÉTÉVES PÉNZÜGYI KERETBŐL A TELJES ÁGAZAT RÉSZESÜLHESSEN, MÉRET SZERINTI MEGKÖTÉS ÉS A TEVÉKENYSÉG JELLEGÉNEK MEGHATÁROZÁSA NÉLKÜL.
A 2027-ig tartó ciklus végére újra meghatározó szereplőként térhet vissza a magyar élelmiszeripar a nemzetközi versenybe. A hazai szereplőknek most minden adottságuk és lehetőségük meglesz arra, hogy hét év múlva beérjék, megközelítsék a legfejlettebb európai versenytársakat”
– mondta Erdős Norbert.
Annak érdekében, hogy az élelmiszeripari támogatásokra a pályázatok az ágazat igényeknek megfelelően legyenek kiírva, online egyeztetéssorozatot indítottak az élelmiszer-előállítás érdekképviseleteivel és a szektor más szereplőivel – közölte az államtitkár. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Ingyen biztosítja a kormány a gazdáknak az öntözővizet
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal,…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >