Több évtizedes csúcsra emelkedett Svájc kereskedelmi aktívuma szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 20. 10:59

A vegyi áruk és gyógyszeripari termékek erősen növekvő exportjának köszönhetően több évtizedes rekordot döntött meg a svájci kereskedelmi mérleg aktívuma szeptemberben.

svajc

A svájci vámhivatal csütörtökön közzétett, munkanaptényezővel kiigazított adatai szerint éves összehasonlításban a svájci export volumene nominálértéken 10,4 százalékkal, reálértéken számolva pedig 5,7 százalékkal 18,8 milliárd svájci frankra emelkedett. Az import értéke 14,4 milliárd frankot tett ki, nominálértéken számolva 3,8 százalékkal emelkedett, de reálértéken számolva 0,1 százalékkal csökkent. A mérleg 4,4 milliárd frankos többlettel zárt szeptemberben az előző havi 3,0 milliárd frankos szufficit után. Legutóbb 1987 végén volt ilyen magas a külkereskedelmi többlet értéke.
Az idei év harmadik negyedévében a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint az export 8,1 százalékkal (reálértéken 2,8 százalékkal) 52,2 milliárd frankra, az import pedig 7,9 százalékkal (4,7 százalékkal) 42,4 milliárd frankra növekedett, így a mérleg 10,2 milliárd frankos többlettel zárt. Eddig még soha nem fordult elő, hogy Svájc negyedéves kereskedelmi aktívumának értéke meghaladta volna a 10 milliárd frankot.
Csakúgy mint havi szinten, úgy július-szeptemberben is a vegyipar és a gyógyszeripar húzta Svájc külkereskedelmét.
Az adatok arról tanúskodnak, hogy az exportvezérelt svájci gazdaság nagyon is jól vészelte át a svájci frank árfolyamküszöbének váratlan eltörlését.
A svájci jegybank tavaly januárban azonnali hatállyal szüntette meg a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A lépést követően világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött. A frank euróhoz viszonyított árfolyama végül az 1,09-es körüli szinten stabilizálódott.
Sokan tartottak attól, hogy a svájci gazdaság recesszióba kerül, mivel termékei megdrágulnak a külföldi vásárlók számára. Számos vállalat azonban inkább elfogadta az alacsonyabb hasznot, csakhogy megtartsa ügyfeleit.
A kormány arra számít, hogy idén 1,5 százalékkal bővül a svájci gazdaság a tavalyi 0,9, illetve a 2014-ben mért 1,4 százalékos növekedés után. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink