Több élelmiszer kellene, környezetvédelemmel és kíméletes állattartással

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 22. 21:42

Bajai Ernő jelenti a Grüne Woche vásárról

Új szereplők kerültek az élelmiszer világpiacának fókuszába. Mivel növekszik a fizetőképes kereslet, Kína és Brazília mint felvevő, Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán pedig a gabonatermelés tartalékaival válik mind fontosabb tényezővé a nemzetközi agrárpolitikában. Ezt tükrözik a világ legnagyobb élelmiszervására, a Grüne Woche keretében eddig szakmai rendezvények.

A szombati agrárpolitikai csúcstalálkozón másokkal együtt 64 ország mezőgazdasági minisztere, köztük Fazekas Sándor magyar tárcavezető vitatta meg a fejlődés új irányait.

Maga a vásár pénteken reggel nyitotta meg kapuit: 59 országból 1 624 kiállító ad megkóstolható keresztmetszetet földünk élelmiszereinek kínálatából. A jövő vasárnapig várható 300 ezer főnyi közönséget az vonzza, hogy vásárolni, enni-inni is lehet a helyszínen. További 100 ezren a 300-nál több kísérő rendezvényen miatt érkeznek.

Magyarországot ezúttal tizenhét kis- és középvállalkozás képviseli, 270 négyzetméteren. Főleg a Németországban ismert és kedvelt kolbászt, szalámit, valamint pálinkát és bort kínálnak az Agrármarketing Centrum által szervezett közösségi standon.

Kiss Zoltán a stand magyaros vendéglátásának felelőse, a most bemutatkozó Budapest Bistrót vezeti. Az első hétvége sok vendége alapján sikeresnek tartja elgondolásukat:

– A hozzánk betérők közel fele gulyáslevest kér cipóban, mert a hagyományos magyar specialitásokat keresi. De igyekeztünk újítani. Sok vendég próbálja ki a fogas filét gombás rétessel és kapros velouté mártással, ahogyan a roston sült libamájat is, pirított kalácson, birsalma-tokaji bor zselével.

Ami a politikai rendezvényeket illeti: A 64 mezőgazdasági miniszter szombati közös zárónyilatkozatában új agrárstratégia mellett kötelezte el magát. Olyan mezőgazdaság kialakítására törekednek, amely kíméli a környezetet és fenntartható fejlődést tesz lehetővé. Kiemelt céljuk az éhség leküzdése és földünk egyre több lakójának az ellátása élelmiszerrel. Síkra szállnak azért, hogy különösen a kis parasztgazdaságok képesek legyenek beruházni, a korszerűbb termelés érdekében.

Sajtótájékoztatót tartott két EU-biztos is. A mezőgazdaságban illetékes román Dacian Ciolos az EU 2013 utáni közös agrárpolitikájának terveit ismertette. A máltai John Dalli kompetenciája az egészségügy és a fogyasztóvédelem; ezúttal az új európai állatvédelmi stratégiáról nyilatkozott.

Sok újságíró több rendezvényen is feszegette, hogy ki fizeti meg azokat a többlet-költségeket, amelyek azért keletkeznek, mert a termelők jobban ügyelnek a környezetvédelemre, illetve kíméletesen tartják az állatokat. A dráguló nyersanyagok miatt ugyanis már világszerte emelkedik az élelmiszerek fogyasztói ára.

Részletesebben a Grüne Woche fontos, érdekes témáiról a Trade Magazinban számolunk majd be.

Kapcsolódó cikkeink