Több áruház felfüggeszti a Visegrádi ásványvíz forgalmazását

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 30. 00:00

Több áruházlánc leveszi polcairól a Visegrádi ásványvíz palackjait, mert a bíróság határozata szerint a gyerekek egészségre ártalmas lehet a termék fluoridtartalma. A gyártó fellebbezett és megkérdőjelezte a vizsgálatot végző labor szakszerűségét.

A Visegrádi ásványvíz akkor került a figyelem középpontjába, amikor az Interpress Magazin (IPM) egy februári tesztje arra a következtetésre jutott, hogy a víz magas fluoridszintje káros a 7 évnél fiatalabb gyerekekre. A gyártó a teszt nyílvánosságra kerülése után beperelte a lapot, mivel az IPM elutasította a helyreigazítási kérelmet.
A bíróság májusi ítélete szerint mindkét fél pontatlan volt. Ugyan valós volt az IPM állítása, miszerint a 7 éves vagy annál fiatalabb gyerekekre ártalmas a termék, viszont a magazin is félrevezetően írt a teszt publikálásakor. A bíróság döntése értelmében a Visegrádinak fel kellene tüntetnie a palackokon, hogy ártalmas lehet a termék a gyerekekre, ugyanakkor az IPM-et is elmarasztalta, mivel a teszt eredményének publikálásakor azt írta a termék értékelésénél, hogy "mérgezésveszély", márpedig a 7 évnél idősebbekre ez nem igaz állítás. A gyártó fellebbezett az ítélet ellen azzal érvelve, hogy a bíróság az eredeti kereseten "túltejeszkedett".
Szmuk Vera, a Visegrádi márkát tulajdonló Pet-Pack cég ügyvezető igazgatója az [origo]-nak nyilatkozva megkérdőjelezte az IPM-nek a vizsgálatot elvégző labor szakszerűségét, hozzátéve, hogy "azt se tudjuk, hogy tényleg a Visegrádit vizsgálták-e."
A CBA és az Auchan visszavonta a Visegrádi ásványvízkészletét a bíróság döntése miatt. A Tesco – mindaddig, amíg hivatalos értesítést nem kap –  forgalmazza a terméket – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink