Több a kisebb súlyú jogsértés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 02. 00:03

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a húsvéti ünnepek előtt koncentrált ellenőrzéseket végzett a kereskedelemben a forgalmazási körülmények, a fogyasztói tájékoztatás és a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok terén.

A felügyelőségek csak az ünnepeket megelőző másfél hétben közel 700 helyen végeztek ellenőrzést, a vizsgált üzletek közül 51 százalékában találtak jogszabálysértést. A felügyelőségek 7,6 millió forint bírságot szabtak ki a jogértések miatt.
 A jellemző hiányosságok a következők voltak: a hiányos árfeltüntetés, az egységár feltüntetésének hiánya. Előfordult, hogy az összecsomagolt termékeken elhelyezett „ajándék” felirat nem érvényesült, például a próbavásárolt leveskockán az alábbi feliratot helyezték el: „4 kocka ingyen!”, ezzel szemben az ingyenes termékért 35 forintot számítottak fel.
A kettőt fizet, hármat vihet esetében mindhárom termékért teljes árat számítottak fel, illetve „4+1 ajándék” matricával ellátott akciós összecsomagolt élelmiszer termék esetén megállapították, hogy ha a vásárló az 1 darabos kiszerelésű termékből vásárol 5 darabot, kevesebbet fizet, mint a „4+1” ajándék megvásárlása esetén.
Még mindig előfordul téves tájékoztatás, például a próbavásárolt tasakos instant kávékeverék esetében a termék értékesítési helyén elhelyezett akciós tájékoztató táblán 469 forint eladási ár szerepelt, ezzel szemben a pénztárban 662 forintot számítottak fel.
A húsipari termékek csomagolóanyagának súlyát gyakran belemérik a termék árába, ez a forgalmazás során a leggyakoribb hiba. Jelentős volt azonban a javulás a megtévesztő termékmegnevezések terén, igaz, még mindig találni kakaós tejmasszából készült figurát, amit csokinyúlként neveztek meg a polccímkén.
Az ellenőrzés eredményei alapján elmondható, bár a kifogásolási arány nőtt, a jogsértések súlya, a kirívó esetek száma csökken – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink