Tízezer milliárdokba kerülhet a fenntartható növekedés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 11. 00:04

Óriási piaci igényeket és ezzel üzleti lehetőségeket generál világszerte a fenntartható fejlődési modellre való átállás – állapítja meg a 29 nagyvállalatot tömörítő Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet jelentése.

Csupán a természeti erőforrások, az oktatás és az egészségügy területén évi 500–1500 milliárd dollárra becsülhető a szükséges beruházások nagysága, és 2020 után ez a szám évi 3–10 ezer milliárdra nőhet. Az alacsony karbonintenzitású, zéró hulladékmérlegű „zöldvárosok” felépítése, a biológiai kapacitások menedzselése, a környezetkímélő agrártermelés és erdőgazdálkodás elterjesztése, az egyre szűkebb keresztmetszetnek számító vízellátás biztosítása egyaránt új üzleti lehetőségeket kínál.
A Vision 2050 címet viselő anyag szerint ezeket a beruházásokat nem lehet „megúszni”: ha az évszázad közepéig nem sikerül radikálisan megváltoztatni a gazdaság szerkezetét, a fogyasztási szokásokat és a technológiai eljárásokat, akkor a föld nem tudja eltartani az addigra várhatóan 30 százalékkal, kilencmilliárd főre növekvő emberiséget – közli a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink