Magazin: Tízezer látogató a Hoventán – képekkel

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 17. 12:50

Recesszió ide vagy oda – a látogatók érdeklődése a nagy múltú Hoventa szakkiállítás iránt továbbra is élénk. Ennek megfelelően a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban zajló Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai szakkiállítást most másodszor szervező Hungexpo Zrt. illetékesei viszonylagos sikernek értékelték az október 11–14. között megtartott rendezvényt.

A szakmai közönség sokkal céltudatosabb volt a korábbiaknál

A Hoventa idén is számos újdonsággal várta a vendéglátó- és szállodaiparban érdekelt üzletembereket. 5000 m2 – 130 kiállító 7 országból (Németország, Ausztria, Olaszország, Szerbia, Franciaország, Cseh Köztársaság, Magyarország) – és mintegy 10 000 látogató (az egyidejű BTS kiállítással együtt), ez volt az idei mérleg. A vásárvállalat az iparágat jelentékenyen érintő válság hatásai mellett is pozitívan ítélheti meg az eredményeket.

Bár a hivatalos elemzések lapzártánk előtt még nem álltak rendelkezésre, nekünk úgy tűnt, hogy a rendezvényen a korábbi évekhez képest nőtt a szakemberek száma a látogatók körében. A kiállítók véleménye szerint a szakmai közönség sokkal céltudatosabb volt a korábbiaknál. A kiállítás sikerességét jelzi, hogy a zárónapon a kiállítók nagyobb hányada már jelezte jövő évi kiállítási szándékát is.

Szövetségi rendezvények, szakmai versenyek

Idén is a Hoventa egyik legnagyobb partnere volt a Lakberendezők Országos Szövetsége. A Trend Sziget lakberendezői csapatának köszönhetően a kiállításon a szállodai szobák „csillagállásáról” tudhatott meg többet a közönség. A Csillagsziget 2011-en szállodai szobákat mutattak be, az 5 csillagnak megfelelő besorolási szabályok, elvek szerint.

A Hoventa szakmai kísérőprogramjai közül minden napra jutott egy-egy a legjelentősebbek közül is, időrendben: az Élelmezésvezetők konferenciája, a Medical Wellness, a Belsőépítészeti konferencia, és a zárónapon az Épületgépészeti konferencia.

A kiállítás nemzetközi jellegét három igen rangos nemzetközi verseny előselejtezője is erősítette, amellyel három szakma képviselőinek külföldi megmérettetésekre való kijutását segítette a Hoventa.

A rendezvény harmadik napján húsznál is több versenyző mérte össze tudását a Giropizza pizzakészítő verseny régiós döntőjében. A megmérettetésen a legjobbnak Gianni Pompetti olasz versenyző bizonyult, de a párizsi nagy döntőn az első tíz helyezett mindegyike részt vehet – ezt a Hungexpo anyacégéhez, a GL-csoporthoz tartozó Pizza&Pasta Expo keretében rendezik majd jövő év márciusában. A tíz legjobb közé két magyar versenyző is bekerült: az 5. helyen Kelemen Csaba, a 10.-en Váradi Gábor végzett.

Ugyanezen a napon zajlott a Monin World Cup 2011 mixerverseny hazai selejtezője, amelyen 33 versenyző indult – azért „csak” ennyi, mert a szervezők 27 évben jelölték meg a részvevők korhatárát. Az életkori megkötés meg is határozta nemcsak a hangulatot és a friss ötleteket felvonultató mixerek versenymunkáinak jellegét, de még a zsűrizést is, hiszen az ítészek között többnyire a még aktívan versenyző, de a megadottnál már idősebb kollégák ültek. A jó hangulatú viadalt folyamatosan 2-300 néző kísérte figyelemmel. A nyertes a Mercure Korona mixere, Nagy Nikoletta lett Shine fantázianevű italával, ő képviselheti majd hazánkat decemberben a Monin 100 éves születésnapja alkalmából zajló verseny döntőjén, a párizsi Eiffel-torony tetején.
A Hungexpo a hazai vendéglátás közvetett támogatója

Mint köztudott, a vásárszervező cég minden segítséget megad több hazai szakmai szervezetnek is a versenyek szervezéséhez, sokszor nem megállva a hely és a szükséges infrastruktúra biztosításánál – többek között anyacégének nemzetközi kapcsolatrendszerét is felhasználva teszi rangosabbá e gasztronómiai eseményeket. Ilyesmire a Hoventán is láthattunk példákat.

A kiállítás legkülönlegesebb programja vendéglátós szemmel kétségkívül a Bocuse d’Or Hungary Selection verseny magyarországi döntője volt a rendezvény zárónapján. A tét a Bocuse d’Or Akadémián nemrégiben végbement teljes vezetőváltás miatt a korábbiaknál is nagyobb volt. A győztes 2012 márciusában, Brüsszelben megrendezésre kerülő európai elődöntőn képviselheti hazánkat.

A döntőbe jutott 8 versenyzőnek kétféle ételt kellett készítenie: nyelvhalból, illetve szabad tartású csirkéből. A pontszámok alapján meggyőző előnnyel lett a legjobb a 2007-es Hagyomány és evolúció verseny megnyerésének jogán bejutó Széll Tamás, a Michelin-csillagos budapesti Onyx étterem séfje. A képzeletbeli dobogó második fokára Szabó László, a Sodexo executive chef-je, a harmadikra Volenter István, a siófoki Mala Garden étterem konyhafőnöke állhatott.

Ugyancsak közönségsikert aratott az Év Cukrásza és Év Junior Cukrásza verseny, ezeket viszont a részvevők csekély száma miatt együtt kellett megrendezni. Pataki János, a Cukrászok Ipartestületének elnöke kissé csalódottan azzal magyarázta a tavalyitól elmaradó jelentkezőszámot, hogy a szakmában itthon még csak két-három éve próbálkoznak az élőmunkás versenyekkel, amik valóban nagyobb tudást és komolyabb felkészülést kívánnak meg, így az érintett cukrászok „befektetése” itthon sokára és nehezebben térül meg. Mindazonáltal ez a jövő, és ez a megmérettetés nem az ipartestület versenye, hanem a szakmáé. Ennek megfelelően az illetékeseknek nemcsak a szakképzés színvonalemelésének lehetőségein kell gondolkodniuk, hanem a hazai versenyek motivációs rendszerét és a versenyzők azokra való akvirálásának módját is meg kell változtatniuk. A felnőttek egyébként rendkívül látványos erőpróbáját, és ezzel együtt az Év Cukrásza 400 ezer forintos fődíjat Kovács János, a kecskeméti Jakó cukrászda munkatársa nyerte el. A nem megfelelő színvonal miatt a fiatalok között a fődíj nem került kiosztásra.

Kapcsolódó cikkeink