Tizenöt havi mélyponton a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 24. 11:02

A kedden ismertetett előzetes májusi aktivitási jelzőszámok szerint tizenöt hónapja nem mért mélypontra lassult a brit gazdaság kilábalásának üteme, mindenekelőtt a kiugró infláció és az ukrajnai háborúból eredő geopolitikai bizonytalanságok által a keresletre gyakorolt nyomás miatt.

 

Tizenöt éves mélypontra süllyedt a brit gazdasági aktivitás

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 51,8-ra zuhant az áprilisban kimutatott 58,2-ről.

Az S&P Global az előzetes BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte, hogy a májusi kompozit index a 2021 márciusában kezdődött jelenlegi kilábalási ciklus eddigi leglassabb aktivitási élénkülését jelzi az üzleti szektorban.

A kedden ismertetett májusi aktivitási mérőszám a várakozásoktól is jelentősen elmaradt: az elemzői konszenzus 56,5-es kompozit BMI-indexet valószínűsített erre a hónapra.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 51,8-as májusi kompozit adat a meredek csökkenés ellenére is még a brit gazdaság kilábalását mutatja.

Az S&P Global hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az aktivitási index egy hónap alatt bekövetkezett 6,4 pontos csökkenése a felmérés eddigi történetének negyedik legnagyobb havi visszaesése, és a koronavírus-járvány előtt nem volt példa ilyen mértékű havi zuhanásra.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a májusi kompozit indexen belül a legnagyobb lendületvesztést: az ágazat aktivitási mérőszáma 51,8-ra süllyedt az előző havi 58,9-ről. Ráadásul szintén jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyek átlagosan 57,0-es szolgáltatási BMI-t valószínűsítettek erre a hónapra.

A brit gazdaság növekedésének lassulását az eddigi adatok is egyértelműen jelzik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint márciusban havi összevetésben számolva 0,1 százalékkal visszaesett a brit hazai össztermék értéke a januárban mért 0,7 százalékos havi növekedés és a februári stagnálás után.

Mindezt ugyanakkor kiugró ütemű infláció kíséri: a tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal – negyven éve nem mért ütemben – emelkedett Nagy-Britanniában a márciusi 7 százalékos drágulás után.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint azonban a Bank of England a továbbiakban a gazdasági aktivitás dinamikáját is figyelembe veszi az infláció elleni küzdelemben.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza az új BMI-adatok keddi ismertetése utáni előrejelzésében közölte: a ház ebben a környezetben azzal számol, hogy a brit jegybank az idén már csak egy 25 bázispontos kamatemelést hajt végre, ezt is nagyobb eséllyel augusztusban, semmint a következő, júniusi kamatdöntő ülésen.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos mélységi alapkamat-rekordról, és az eddig végrehajtott négy kamatemeléssel 1,00 százalékra emelte irányadó kamatát. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink