Tizennégy Hunguest-szálloda kerülhet új tulajdonoshoz

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 16. 10:40

Október 1-jén kerül a Jászai Gellért által elnökölt Konzum-csoport tulajdonába tizennégy Hunguest Hotels-szálloda – írja a Világgazdaság Online.

hunguest

Kész tényként kezelik a Hunguest Hotelsen belül, hogy október 1-jétől új tulajdonosa lesz a cégnek: a Jászai Gellért által elnökölt Konzum-csoport. Ezt már a szállodavállalat üzleti partnereivel is közölték – értesült a Világgazdaság. A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis engedélyezte a Konzumnak, hogy megvásárolja a Hunguest Hotels Zrt.-t, amelynek többségi tulajdonosa eddig a Forrás Nyrt.-n, az Arago Holdingon és a svájci Lemisa Holdingon keresztül Leisztinger Tamás volt. Az erről szóló határozat állítólag két héten belül megjelenik. Az adásvételre a Hunguest banki hitelezői – mindenekelőtt az Erste, a Raiffeisen és az MFB-csoport – is áldásukat adták.


A vételárat a Világgazdaság piaci forrásai több tízmilliárd forint körülire teszik. Ez tisztes felárat jelent, ahhoz képest, hogy a Hunguest saját tőkéje 2015 végén 17,7 milliárd volt, valamint, hogy nem kerül át az összes hotel az új tulajdonoshoz. A Hunguest Hotels 18 szállodát birtokol – ebből 16-ot Magyarországon –, további három magyarországit és egy erdélyit pedig franchise szerződés keretében működtet. A hazai tulajdonú szállodák közül csak 14-től vált meg a Leisztinger-érdekeltségek többségében lévő vállalkozás, a lillafüredi Hotel Palotát és a szegedi Hotel Forrást, valamint a külföldieket, a montenegrói Sun Resortot és az ausztriai Heiligenblutot megtartotta.

A 14 Hunguest-szálloda új tulajdonosa hivatalosan a Konzum PE Magántőkealap lesz, amelyet a pécsi Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. hozott létre befektetési céllal, a Magyar Nemzeti Bank július végén vette nyilvántartásba. Magánszemélyként Jászai jegyezte le a Konzum PE befektetési jegyeit, a magántőkealap aztán a Konzumtól megvette a 3 millió forintos törzstőkével idén áprilisban alapított KZH Invest Kft.-t, valamint a februárban, ugyancsak 3 millióval gründolt KZBF Invest Kft. egytizedét is. Néhány hete pedig a 3 milliós törzstőkéjű Konzum Management Kft.-ben lévő, 1,5 milliós törzsbetétű üzletrészéből 600 ezer forintnyit értékesített Jászainak, akinek a szavazati joga e kft.-ben így meghaladja az 50 százalékot.

A Balatonnál korábban jelentős beruházásokat tervező üzletember közel másfél éve irányítja az egykor a pécsi Konzum áruházat is működtetető Konzum Nyrt.-t. Vezetésével a Budapesti Értéktőzsdén negyed százada szereplő társaság az utóbbi másfél évben átalakult. A hazai szállodaiparban piacvezető Hunguest átvilágításával Jászai a Dr. Kertész Ügyvédi Irodát bízta meg. Az iroda tulajdonosa és vezető ügyvédje, Kertész József Tamás egy évtizede Jászai mellett dolgozik vezető jogtanácsosként, 2010-től igazgatósági tagja volt az SCD Groupnak is, amely a Jászai érdekeltségébe tartozó cégek és befektetések működtetését koordinálta.

A potenciális Hunguest-ügylet hírére a Konzum-részvények tőzsdei árfolyama április óta több mint a duplájára nőtt, tegnap 62 forinton cseréltek gazdát.

Jászai 2010 végén, még az SCD-csoport tulajdonos-elnökeként szerette volna összehozni a legnagyobb hazai turisztikai vállalatot, mindenekelőtt a Balaton környékén működő, 23 kempingből álló Balatontouristból, a sármelléki Fly Balatonból, valamint a most megvásárolt Hunguest Hotelsből, amelyre opciós vételi ajánlatot tett. Ám terve hamar zátonyra futott, mivel éppen a Hunguestet nem tudta megvásárolni, a hivatalos indoklás szerint a Magyarországra begyűrűző gazdasági és hitelválság miatt; Jászai 2011 nyarán valamennyi SCD-s érdekeltségéből kiszállt. (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink