Tizenkét hónapja csökkennek az élelmiszerárak Kínában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 10. 11:07

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A termelői árak júniusban 0,8 százalékkal csökkentek éves bázison

Június volt az egymást követő ötödik hónap, amikor az árak növekedését mérték éves bázison, előtte négy hónapon át defláció volt, 0,2-0,8 százalékos mértékű.

Az élelmiszerárak már a 12. hónapja csökkentek, júniusban 2,1 százalékkal, az előző havi 2,0 százalékos éves csökkenés után.
Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak a májusival megegyező 0,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben júniusban is.

Az előző havihoz képest a várt 0,1 százaléknál nagyobb, 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júniusban. Májusban 0,1 százalékos volt a havi árcsökkenés. Júniusban már sorban a harmadik hónapban csökkentek a fogyasztói árak az előző havihoz képest az országban.

A termelői árak júniusban 0,8 százalékkal csökkentek éves bázison, a piaci várakozásokkal megegyező mértékben. Májusban 1,4 százalék volt a termelői árak éves csökkenése. Kínában már a 21. hónapja tart a termelőiár-defláció.

Az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak júniusban. Májusban 0,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak havi bázison.

Kapcsolódó cikkeink