Tizenhárom százalékos bérkülönbség a nemek között

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 30. 00:05

Magyarországon átlagosan 13 százalékkal keres kevesebbet egy nő, mint egy férfi munkavállaló – sok egyéb mellett ez derül ki a Workania állásportál által működtetettt Merces.hu online fizetési felmérés legutóbbi kutatásából.

A saját ötlet alapján létrehozott, úttörőnek számító fizetés-összehasonlító portálon az elmúlt egy év során 82 ezer ember vett részt önkéntesen a felmérésben.
A több tényezőre kiterjedő kutatás eredményeiből kiderül, hogy a pályán eltöltött évek számával a két nem közti bérszakadék egyre szélesebb: több, mint 6 éves szakmai tapasztalattal a hátuk mögött a nők már átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek. A pályakezdők esetében a különbség 8%.
A fizetési olló igazán a topmenedzserek között nyílik a legszélesebbre: itt átlagosan 27%-os a különbség, természetesen ugyancsak a férfiak javára.
Hasonlóan éles a megkülönböztetés az érettségi nélküli munkavállalók körében is, a jövedelmi különbség itt 22%-os. Érettségivel és egyetemi diplomával pedig 14%.
Az érettségivel rendelkező munkavállalók esetében például egy hölgy szakács átlagosan a kétharmadát, egy recepciós a négyötödét, egy értékesítési menedzser pedig a háromnegyedét keresi férfi kollégáinak.
Úgy tűnik, hogy az állami alkalmazottak körében a legkisebb a nemek közti bérkülönbség: a rendőröknél átlagosan 9%-kal, a tanároknál 5%-kal keresnek kevesebbet a hölgyek.
A Merces kutatása szerint, bár ritkábban, de néhány esetben előfordul, hogy a hölgyek többre számíthatnak: az asszisztensek körében átlagosan 8%, az érettségivel rendelkező pénztárosok esetében 10%, a szintén érettségivel rendelkező termékmenedzsereknél 4%, az egyetemi diplomával rendelkező könyvelőknél 5%, az ugyanilyen végzettséggel rendelkező gyógyszerészeknél és pszichológusoknál 9, illetve 11% a nők bérelőnye a férfiakkal szemben – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink