Az Élelmiszerbank, az ENSZ FAO és a Földművelésügyi Minisztérium megoldást kínál az éhezésre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 16. 11:18

A nemzetközi közösség megállapodását követően, mely szerint 2030-ra fel kell számolni az éhezést a Földön, ma a FAO, az Élelmiszerbank és a Földművelésügyi minisztérium az Élelmezési Világnap alkalmából közös sajtótájékoztató keretében ismertették a hazai éhezés és az élelmiszerellátási problémák megszüntetéséért tett konkrét lépéseiket.

Adomanykonvoj 1
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) idén is közösen indította útjára az adománykonvojt, ami Budapest belvárosán is keresztülhaladva több mint 30 tonna adományt és élelmiszer felajánlást szállított a rászoruló magyar családoknak.
Az élelmiszerkonvoj egyik fő állomásán, a Hősök terén az Élelmezési Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a két szervezet mellett a Földművelésügyi Minisztérium is részt vett.
„Mi, az Élelmiszerbanknál abban hiszünk, hogy az élelmiszerpazarlás problémájának felszámolása és a nélkülözők hatékony segítése kéz a kézben jár,” mondta Cseh Balázs az Élelmiszerbank elnöke. „Munkánk során szeretnénk jobban rávilágítani a pazarlás fenntarthatósági, etikai, és szociális aspektusaira.” A tavalyi év során az Egyesület 1600 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól és juttatott el a nélkülözőkhöz. „Egyesületünk célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a probléma súlyosságára és szolidaritásra bíztassuk őket.”

„A szociális védőrendszer és a mezőgazdaság – kitörés a vidéki szegénységből” a kiemelt témája az idei Élelmezési Világnapnak csakúgy, mint a FAO pár napja nyilvánosságra hozott jelentésének is. Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és az Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője az elemzés főbb megállapításaiból idézett.

„Ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy a szociális háló védelmet jelenthet az embereknek biztosítva számukra az élelemhez jutást válságok idején is, megóvva őket helyzetük rosszabbodásától,” mondta. „A rászorulók életében a szociális védelem pozitív változásokat idézhet elő, mert lehetővé teszi számukra, hogy a napi gondokon túllépve hosszabb távra tervezzenek. Lehetőségeket adhat a hátrányos helyzetben élő nők számára, továbbá képessé teheti a rászorulókat az önellátásra.”
„A tárca az éhezés és a szegénység elleni küzdelem egyik fő csapásirányát a munkához jutás esélyének kiterjesztésében látja, emellett fontos a szociális védelmi programok és a szociális támogatások alkalmazása is az arra rászorulók esetében.” hangsúlyozta Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Tóth Katalin méltatta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Minisztérium együttműködését. „Tárcánk az Élelmiszerbank Egyesülettel közösen, az Élelmiszer Érték Fórum keretein belül keresi azokat az innovatív megoldásokat, és hatósági szabályozási lehetőségeket, amelyekkel csökkenteni lehet az élelmiszerpazarlást.”

2015 mind a FAO mind az Élelmiszerbank Egyesület számára mérföldkő. Utóbbi 10 éves lett idén, míg a FAO alapításának 70. évfordulóját ünnepli.

Az ENSZ október 16-át, a FAO alapításának dátumát, 1981-ben Magyarország javaslatára nyilvánította Élelmezési Világnappá. Azóta ez lett a legszélesebb körben megtartott nemzetközi emléknap, melynek apropóján szerte a világon több mint 100 országban rendeznek különböző eseményeket.
A három partner bár sok dologban különbözik, képviselőik mégis a közös célokat hangsúlyozták: erőforrásaink fenntartható használata, az élelmiszerpazarlás csökkentése, és a rászorulók és éhezők támogatása – Magyarországon és az ország határain túl is.

A X. Élelmiszerbank Adománykonvojban résztvevő támogató vállalatok: Bijó Élelmiszer Kereskedelmi Kft., Bio-Fungi Kft., Budapesti Nagybani Piac, Bonafarm Csoport, Danone Kft., Famíliatészta Kft., FrieslandCampina Hungária Zrt., Gyermelyi Zrt., Izsáki Házitészta Kft., METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., Penny Market Kft., Sága Foods Zrt., Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt. és az Univer Zrt.

Kapcsolódó cikkeink