Tíz százalékkal csökkenhet a bortermelés Franciaországban
Várhatóan tíz százalékkal kevesebb bort állítanak elő Franciaországban az idén az előző évhez képest a szőlészeteket április óta sújtó viharos időjárás miatt – közölte csütörtökön a francia agrártárca.
A fagyos időszakok és a jégeső miatt a bor mennyisége 42,9 millió hektoliter lehet idén a 2015-ös 47,8 millió hektoliterhez képest, a 2016-os termés 7 százalékkal lehet kisebb az elmúlt öt év átlagánál.
Az egyes szőlőterületeket – Champagne, Burgundia, Loire-völgy – érintő tavaszi fagy, a mediterrán vidéken a rendszeres szeles időjárás, súlyosbítva a szárazsággal, valamint egyes helyeken – Charente, Burgindia-Beaujolais, Languedoc-Roussillon – a jégeső miatti károk csökkentik a termést – közölte a mezőgazdasági minisztérium statisztikai hivatala, az Agreste.
Champagne régiót tavasszal több napig tartó fagy sújtotta, ezért ott harmadával is csökkenhet a bor mennyisége.
A tájékoztatás szerint a várható mennyiséget még befolyásolhatja a szüret alatti időjárás és szőlő minősége is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >A megújult ProWein mindenkit lázba hoz
„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >