Tíz százalékkal csökkenhet a bortermelés Franciaországban
Várhatóan tíz százalékkal kevesebb bort állítanak elő Franciaországban az idén az előző évhez képest a szőlészeteket április óta sújtó viharos időjárás miatt – közölte csütörtökön a francia agrártárca.
A fagyos időszakok és a jégeső miatt a bor mennyisége 42,9 millió hektoliter lehet idén a 2015-ös 47,8 millió hektoliterhez képest, a 2016-os termés 7 százalékkal lehet kisebb az elmúlt öt év átlagánál.
Az egyes szőlőterületeket – Champagne, Burgundia, Loire-völgy – érintő tavaszi fagy, a mediterrán vidéken a rendszeres szeles időjárás, súlyosbítva a szárazsággal, valamint egyes helyeken – Charente, Burgindia-Beaujolais, Languedoc-Roussillon – a jégeső miatti károk csökkentik a termést – közölte a mezőgazdasági minisztérium statisztikai hivatala, az Agreste.
Champagne régiót tavasszal több napig tartó fagy sújtotta, ezért ott harmadával is csökkenhet a bor mennyisége.
A tájékoztatás szerint a várható mennyiséget még befolyásolhatja a szüret alatti időjárás és szőlő minősége is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Vesztergombi Ferenc kapta idén a Magyar Bor Akadémia Életmű Díját
A szőlő és a bor nemcsak több százezer embernek ad…
Tovább olvasom >Bor ellen kampányol, miközben a borágazatot képviseli? Wáberer György kihívása botrányt kavart
Jelentős felháborodást váltott ki a hazai borászok körében Wáberer György…
Tovább olvasom >Akár 40 foknál is melegebb jöhet idén nyáron: így védekezhetnek a gazdák a 2025-ös hőhullámok ellen
Magyarország idén nyáron ismét szélsőséges időjárás elé néz, 40 Celsius-fok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Ausztriában 3,0 százalékra mérséklődött az infláció májusban
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedési üteme az előzetes becsléssel…
Tovább olvasom >