Tíz százalék felett nőtt a csomagforgalom az első negyedévben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 29. 11:07

Jelentős részben külföldről érkeznek azok az árutartalmú küldemények hazánkba, amelyeket a Magyar Posta Zrt. a második legerősebb forgalmú időszakként számontartott hetekben-hónapokban kezel. Idén is tíz százalékot meghaladó mértékű növekedést regisztráltak az első negyedévben – olvasható a Magyar Nemzet Online-on.

Nem áll meg az elmúlt években tapasztalt növekedés a csomagszállítási piacon – jelentette ki a Magyar Nemzet érdeklődésére a Magyar Posta Zrt. 2019 első hónapjainak adatai alapján. Az idei első négy hónapban 13 százalékkal több csomag és csomagjellegű küldemény várható, ami 1,5 millióval haladja meg a 2018. azonos időszakit a társaság becslése szerint. Hozzátették: a húsvétot megelőző időszakban, vagyis április legelején volt olyan nap is, amikor a küldemények darabszáma megközelítette a kétszázezret. Ez nagyjából 80 százalékos emelkedést jelent a két évvel ezelőtti legforgalmasabb napokhoz képest, amikor napi 110 ezer csomaggal számoltak a vállalatnál. Ez akkor 25-30 százalékos forgalomnövekedést jelentett.

Tavaly a nagypéntek, illetve a húsvéthétfő hetében több mint egymillió árutartalmú küldeményt kezelt a posta. Ennek jelentős részét tették ki nemzetközi bejövő csomagok: nagy részük a Távol-Keletről, ezen belül is Kínából érkezett. Idén húsvét két hetének mennyisége, valamint azon belül a nemzetközi küldemények aránya még magasabb az előzetes adatok szerint.

A csomagforgalom az év egészét nézve karácsony előtt ugrik meg nagyobb mértékben, de az elmúlt években tavasszal is látható volt kisebb felfutás. A húsvét minden évben más hétvégére esik, így az önmagában nem ­állítható, hogy csupán ez az ünnep generál a csomagszállítási piacon növekedést – szögezte le válaszában a társaság. Az okokról azt írták, hogy tavasszal általában jellemzően megnő a kereslet több termékkategóriában, legyen szó húsvétról, szezonális vásárlásról, valamint több a megrendelés az anyák napja és a szintén május eleji ballagások előtt is.

Az éves összesített forgalom a csomag- és árutartalmú küldemények kategóriájában hatalmasat nőtt néhány év alatt. Míg 2015-ben 15,7 milliót kézbesített a posta, addig tavaly már 41 milliót kellett kezelnie. Mindez lényegé­ben az online kereskedelem bővülésének eredménye, amely a kiskereskedelmi forgalomból 6-7 százalékot tesz ki, ám szakértők szerint egy évtizeden belül már a teljes kiskereskedelmi forgalom ötödét is elérheti. A forgalomnövekedésre reagálva a Magyar ­Posta Zrt. a karácsonyi csúcsidőszak előtt egy új, egymilliárd forint értékű automata csomagfeldolgozó rendszert állított munkába, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket. (Somogyi Orsolya, magyarnemzet.hu)

Kapcsolódó cikkeink