Tíz éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Az élelmiszer egy bizalmi termék, a hazai élelmiszeripar ezért csak úgy lehet sikeres, ha ez a bizalom szilárd alapokon áll – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fennállásának 10. évfordulója, egyben az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen, Budapesten.
A tárcavezető hangsúlyozta, az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar élelmiszeripar jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt, és nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre. Folyamatosan gyarapszik a kiskereskedelemben a hazai termékek aránya, ami jól mutatja a magyar lakosság bizalmát a hazai minőségben.
Hozzátette, a Nébih munkatársai az elmúlt tíz évben több mint 5 ezer ellenőrzést folytattak le az illegális élelmiszerlánc-események felderítésére.
Nagy István kifejtette, a Nébih szakemberei 2012 óta eddig csaknem 15 ezer óvodás, általános és középiskolás diákot látogattak meg személyesen, akiknek foglalkozásokat, előadásokat tartottak. Az Ételt csak okosan! kampány oldalát havi 40 ezer olvasó követi és a hivatal az elmúlt tíz év alatt 911 sajtóközleményt jelentetett meg.
Emellett beszélt arról is, hogy a gyermekektől a fiatal felnőttekig terjedő oktatási program és a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer életre hívása a hazai élelmiszerlánc és a magyar vásárlók biztonsága érdekében végzett munka beszédes bizonyítéka.
A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az előttünk álló esztendőkben új idők új kihívásai várnak ránk. Hazánk 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, de küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, amelynek a hatásait közösen kell kivédenünk. Ennek mentén kell kialakítanunk a következő 10 év élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját, megerősítve ezzel a Nébih szerepét.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédében közölte, Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol nem lehet élelmiszerhiányról beszélni. Közös célok megvalósításán dolgozunk együtt a Nébih-el, hogy mindig biztonságos, hazai és minőségi élelmiszer kerülhessen a családok asztalára.
Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, az elmúlt 10 évben a Nébih a közigazgatás egyik legelismertebb hivatalává vált. Ez idő alatt nagyon sok kihívást kellett leküzdeni, és a jövő is arról szól, hogy a fejlődés útján kell tovább haladni- tette hozzá.
Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke arról beszélt, hogy 2012-ben célként tűzték ki, hogy az élelmiszerlánc-termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek. Ezt a missziót sikerült teljesíteni, és az országos szervvé vált hivatallal, valamint a hatékony munkával nemcsak az embereket, de a társadalmat és a gazdaságot is megvédjük – emelte ki.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei
A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös…
Tovább olvasom >Nemzetközi tanúsítványok garantálják a termékek és szolgáltatások magas minőségét a SPAR-nál
Minőségi tanúsítványok garantálják az élelmiszer-biztonságot és a termékminőséget a SPAR…
Tovább olvasom >Az uniós élelmiszerbiztonság miatt aggódik a NAK az import termékek kapcsán
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >