Tíz éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Az élelmiszer egy bizalmi termék, a hazai élelmiszeripar ezért csak úgy lehet sikeres, ha ez a bizalom szilárd alapokon áll – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fennállásának 10. évfordulója, egyben az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen, Budapesten.
A tárcavezető hangsúlyozta, az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar élelmiszeripar jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt, és nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre. Folyamatosan gyarapszik a kiskereskedelemben a hazai termékek aránya, ami jól mutatja a magyar lakosság bizalmát a hazai minőségben.
Hozzátette, a Nébih munkatársai az elmúlt tíz évben több mint 5 ezer ellenőrzést folytattak le az illegális élelmiszerlánc-események felderítésére.
Nagy István kifejtette, a Nébih szakemberei 2012 óta eddig csaknem 15 ezer óvodás, általános és középiskolás diákot látogattak meg személyesen, akiknek foglalkozásokat, előadásokat tartottak. Az Ételt csak okosan! kampány oldalát havi 40 ezer olvasó követi és a hivatal az elmúlt tíz év alatt 911 sajtóközleményt jelentetett meg.
Emellett beszélt arról is, hogy a gyermekektől a fiatal felnőttekig terjedő oktatási program és a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer életre hívása a hazai élelmiszerlánc és a magyar vásárlók biztonsága érdekében végzett munka beszédes bizonyítéka.
A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az előttünk álló esztendőkben új idők új kihívásai várnak ránk. Hazánk 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, de küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, amelynek a hatásait közösen kell kivédenünk. Ennek mentén kell kialakítanunk a következő 10 év élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját, megerősítve ezzel a Nébih szerepét.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédében közölte, Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol nem lehet élelmiszerhiányról beszélni. Közös célok megvalósításán dolgozunk együtt a Nébih-el, hogy mindig biztonságos, hazai és minőségi élelmiszer kerülhessen a családok asztalára.
Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, az elmúlt 10 évben a Nébih a közigazgatás egyik legelismertebb hivatalává vált. Ez idő alatt nagyon sok kihívást kellett leküzdeni, és a jövő is arról szól, hogy a fejlődés útján kell tovább haladni- tette hozzá.
Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke arról beszélt, hogy 2012-ben célként tűzték ki, hogy az élelmiszerlánc-termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek. Ezt a missziót sikerült teljesíteni, és az országos szervvé vált hivatallal, valamint a hatékony munkával nemcsak az embereket, de a társadalmat és a gazdaságot is megvédjük – emelte ki.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >Súlyos veszély fenyegeti a magyar szőlőültetvényeket – a Nébih cselekvésre hívja a gazdákat
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség jelenleg…
Tovább olvasom >Védjük meg közösen a hazai ültetvényeket a szőlő aranyszínű sárgaság betegség ellen
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >