Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ hús-, hal- és tejtermékfogyasztása a következő évtizedben 13–14 százalékkal bővül. A keresletet elsősorban a feltörekvő gazdaságok húzzák, miközben az élelmiszer-kereskedelem is új rekordokat dönthet – írja a vg.hu.
A következő tíz évben az állati eredetű mezőgazdasági termékek globális termelése – beleértve a tengeri halászatot és akvakultúrát – várhatóan 14 százalékkal nő. A növekedés mögött a népességgyarapodás és az egy főre jutó húsfogyasztás emelkedése áll – derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az OECD közös előrejelzéséből.
A húsfogyasztás globális egy főre vetített növekedését 6 százalékra becsülik 2034-ig, de a legnagyobb bővülésre a közepes jövedelmű országokban lehet számítani, ahol a gazdasági növekedés és a népesség emelkedése egyszerre hajtja az igényeket. Ezzel szemben a szegényebb térségekben a fejenkénti fogyasztás várhatóan stagnál, miközben a népességnövekedés miatt az összfogyasztás így is nő.
A fogyasztás elmozdulása a termelés helyszíneitől egyre nagyobb súlyt helyez a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemre. A jelentés szerint tíz év múlva a globálisan elfogyasztott kalóriák 22 százaléka importból származik majd – vagyis a szállítási és logisztikai igények tovább emelkednek.
A termelés bővülését részben a hektáronkénti és állatonkénti termelékenység növekedése teszi lehetővé, különösen a közepes jövedelmű országokban, ahol az új technológiák, tőkebefektetések, műtrágyák és takarmányok intenzívebb alkalmazása hajtja a növekedést. Ugyanakkor a termőterületek további bővítése is várható, különösen Afrikában és Dél-Ázsiában, ahol a modern technológiához való hozzáférés továbbra is korlátozott.
A mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázkibocsátás a várakozások szerint 6 százalékkal emelkedik, ami a termelésnövekedésnél mérsékeltebb ütemet jelent. A kibocsátás termékegységre vetítve csökken, és a szakértők szerint az alacsony kibocsátású technológiák szélesebb körű bevezetésével akár 15 százalékos termelékenységnövekedés és 7 százalékos kibocsátáscsökkenés is elérhető lenne.
Kapcsolódó cikkeink
Új kutatás: nem szelídebbek, hanem ambiciózusabbak a vegetáriánusok
Egy friss tanulmány megkérdőjelezi azt a széles körben elterjedt sztereotípiát,…
Tovább olvasom >Csirke vs. marha: új spanyol kutatás kérdőjelezi meg a fehér hús „bélegészség”-előnyét
Évtizedekig a csirkehúst tartottuk a vörös húsoknál „egészségesebbnek”. Egy friss…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >További cikkeink
November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Újabb pályázat segíti az élelmiszer-feldolgozást: húszmilliárd forintos keret nyílik ősszel
Az itthon megtermelt mezőgazdasági alapanyag minél nagyobb arányú, hatékonyabb és…
Tovább olvasom >Szeptembertől jön a digitális SZÉP-kártya – nő a keretösszeg is
Idén szeptember 1-jétől életbe lépnek a tavaly bejelentett változások a…
Tovább olvasom >