Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ hús-, hal- és tejtermékfogyasztása a következő évtizedben 13–14 százalékkal bővül. A keresletet elsősorban a feltörekvő gazdaságok húzzák, miközben az élelmiszer-kereskedelem is új rekordokat dönthet – írja a vg.hu.
A következő tíz évben az állati eredetű mezőgazdasági termékek globális termelése – beleértve a tengeri halászatot és akvakultúrát – várhatóan 14 százalékkal nő. A növekedés mögött a népességgyarapodás és az egy főre jutó húsfogyasztás emelkedése áll – derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az OECD közös előrejelzéséből.
A húsfogyasztás globális egy főre vetített növekedését 6 százalékra becsülik 2034-ig, de a legnagyobb bővülésre a közepes jövedelmű országokban lehet számítani, ahol a gazdasági növekedés és a népesség emelkedése egyszerre hajtja az igényeket. Ezzel szemben a szegényebb térségekben a fejenkénti fogyasztás várhatóan stagnál, miközben a népességnövekedés miatt az összfogyasztás így is nő.
A fogyasztás elmozdulása a termelés helyszíneitől egyre nagyobb súlyt helyez a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemre. A jelentés szerint tíz év múlva a globálisan elfogyasztott kalóriák 22 százaléka importból származik majd – vagyis a szállítási és logisztikai igények tovább emelkednek.
A termelés bővülését részben a hektáronkénti és állatonkénti termelékenység növekedése teszi lehetővé, különösen a közepes jövedelmű országokban, ahol az új technológiák, tőkebefektetések, műtrágyák és takarmányok intenzívebb alkalmazása hajtja a növekedést. Ugyanakkor a termőterületek további bővítése is várható, különösen Afrikában és Dél-Ázsiában, ahol a modern technológiához való hozzáférés továbbra is korlátozott.
A mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázkibocsátás a várakozások szerint 6 százalékkal emelkedik, ami a termelésnövekedésnél mérsékeltebb ütemet jelent. A kibocsátás termékegységre vetítve csökken, és a szakértők szerint az alacsony kibocsátású technológiák szélesebb körű bevezetésével akár 15 százalékos termelékenységnövekedés és 7 százalékos kibocsátáscsökkenés is elérhető lenne.
Kapcsolódó cikkeink
Az OECD-ben 4,1 százalékon stagnált az infláció augusztusban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kampány a húsfogyasztás fenntarthatóságáról
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Harmadával esett vissza a hazai baromfihúsimport
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
K&H Elemzői kommentár: Továbbra is lejtőn a magyar ipar
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 7,3, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal visszaesett az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >NGM: október 6-ától elindult a fix 3 százalékos kkv hitel
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >