Tíz éve sem volt kevesebb a fertőzött élelmiszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 03. 00:00

Az elmúlt hetekben többféle, szuper- és hipermarketekben is forgalmazott élelmiszerről derült ki, hogy olyan káros anyagokat tartalmaztak, amelyek vérmérgezést, agyhártyagyulladást vagy rákot okozhatnak.

Szakértők szerint régebben sem volt kevesebb fertőzött, szennyezett élelmiszer, csak az elmúlt években szigorodtak az élelmiszer-biztonsági törvények, fejlődött a méréstechnika, és nőtt a fogyasztói tudatosság, így több eset kap nyilvánosságot.
A legyengült immunrendszerű embereknél akár agyhártyagyulladást vagy vérmérgezést is okozni képes lisztériával fertőzött Pick-termékek voltak a Reálban, hosszú távon rákot okozó növényvédőszerrel szennyezett bébiételeket találtak a Tesco polcain, elfogyasztottunk tizennégy tonna ciánvegyülettel szennyezett marokkói paprikát a piacokról a Mo-Ta Kft. jóvoltából, és mára már a polcokról lekerült antibiotikumos mézeket árultak a Sparban és a CBA üzleteiben, ezek az Alba-Méz Kft.-től és a Klenáncz Méhészetből kerültek a boltokba.
„Tíz éve sem voltak biztonságosabbak az élelmiszerek, mint ma. Csak az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a méréstechnika, szigorúbb lett a szabályozás, és természetesen változott az élelmiszerekkel szembeni fogyasztói érzékenység is, ezért kapnak ezek az esetek nagyobb nyilvánosságot” – mondta Tömösközi Sándor, a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének docense.
Ugyanakkor azonban az élelmiszerek ára és haszna olyan kicsi, hogy nagyon nehezen terhelhető drága analitikai eljárások gyakori alkalmazásának költségeivel. Ezért is szabályozzák törvényben a megelőzésre hangsúlyt helyező élelmiszerbiztonsági rendszerek működtetését – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink